Magyar ház nyílik Gambiában, Afrika legkisebb országában

Hamarosan új kirendeltséggel bővül a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) hálózata, amely már a világ, így Afrikai több országában is jelen van már. Az újonnan nyíló képviselet céljairól és működéséről Gulyás Gáspár, a banjuli HTCC kijelölt vezetője számolt be csakis és kizárólag a Globoportnak.

Marokkó, Uganda, Botswana és Malawi után, most Gambiában nyit újabb központot a budapesti székhelyű Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) – tudta meg a Globoport.

Gulyás Gáspár, a gambiai HTCC kijelölt vezetője elmondta, hogy Gambia földrajzilag nézve kicsi ország, de a magyar cégek és befektetők számára komoly lehetőségeket rejt magában. Gambia ugyanis tagállama a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösségnek (ECOWAS), amely Afrika legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő piaca. Az ECOWAS-tagság pedig hatalmas előnyöket nyújthat azok számára, akik Nyugat-Afrikában szeretnének üzletelni. Gambia egyfajta kapu lehet ehhez a rendkívül dinamikusan fejlődő régióhoz. Nem véletlen tehát, hogy a HTCC éppen itt fogja bővíteni afrikai hálózatát.

„Gambia transzparens ország” – mondta Gulyás Gáspár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az apró kis ország a térség egyik legstabilabb állama, ahol garantálják a befektetések biztonságát is. Emellett volt brit gyarmatként az angol nyelv és az angolszász jogrendszer számít hivatalosnak. Gambia remek kiinduló pont azok számára, akik Afrikában szeretnének üzletelni – tette hozzá a banjuli HTCC kijelölt vezetője. A tervek szerint a képviselet március vagy április környékén nyitná meg kapuit.

A Globobport kérdésére Gulyás Gáspár elmondta, hogy a magyar cégek és befektetők számára a mezőgazdaságban, az oktatásban és a turizmusban lát lehetőségeket. A mezőgazdaság terén a szaktudás és a földműveléshez használatos technológiák exportjában érhetünk el komoly sikereket. A turizmusban pedig az ingatlanbefektetésben és fejlesztésekben lehetne részt venni. Jó üzlet lehetne például egy magyar szálloda nyitása is, mivel Gambia húzóágazta az idegenforgalom. Évente több ezer külföldi jár ide, hogy kipihenje fáradalmait, feltöltödjön és kikapcsolódjon. Gambia strandjai pedig messze földön híresek és gyönyörűek. Nem véletlenül hívják „mosolygó partnak”. De komoly lehetőségek lehetnek a magyar élelmiszeripari termékek forgalmazásában, Gambiában mindent lehet értékesíteni, de fel kell készülni arra, hogy már most nagy a verseny ebben az apró kis nyugat-afrikai országban.

w_og_2007_03_gallery

„Úgy gondolom, ha jó minőséggel, jó árral és jó marketinggel lépünk be, akkor van esélyünk az üzletre” – mondja Gulyás Gáspár.

Természetesen vannak elrettentő hírek is az országról, mint például a tavalyi puccskísérlet vagy az Iszlám Köztársaság kikiáltása. A Globoportnak a magyar ház kijelölt vezetője azonban azt mondta, hogy ezeknek a híreknek a többsége „mendemonda”, nem kell és nem szabad ezeket elhinni. Az ország érdeke ugyanis, hogy stabil maradjon és ne veszítse el külföldi partnereit, befektetőit. „Ezért bízom abban, hogy az országról alkotott negatív képek szét fognak oszlani és nem fogják a külföldi befektetőket negatív értelemben befolyásolni.”

gambia-map

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez