Törvényen kívül helyezték a kiskorúak házasságát

Törvényen kívül helyezte szerdán a zimbabwei alkotmánybíróság a kiskorúak házasságát, amelynek gyakorlata rendkívül elterjedt az Afrika déli részén fekvő országban.

Az alkotmánybíróság eltörölte a házasságot szabályozó törvények közül azt a rendelkezést, miszerint a fiatal lányok tizenhat éves koruktól, a fiúk tizennyolc éves koruktól köthetnek házasságot. A testület kimondta, hogy tizennyolc éves kor alatt egyik nem képviselői sem házasodhatnak semmilyen formában, vagyis a hatóságoknál nem regisztrált, hagyományokon alapuló vagy vallási alapú együttélést is megtiltotta.

Az alkotmánybíróság egyhangúlag megszavazott határozata még szerdán életbe lépett. A kérdés 2014-ben került a testület elé két fiatal nő ügye kapcsán, akiket fiatalkorúként kényszerítettek házasságra. A jelenleg húszéves Ruvimbo Tsopodzi 15 évesen ment férjhez, később azonban a fizikai és lelki bántalmazás miatt elmenekült házastársától és visszatért szüleihez. Loveness Mudzuru, akit ugyancsak tizenöt évesen kényszerítettek házasságra, tizenkilenc éves korára már két gyereket szült. A bíróság előtt elmondta, mennyire “gyötrelmes és fájdalmas gyerekként gyereket nevelni”.

Tendai Biti, a két nő jogi képviselője azt mondta, az ítéletet követően a zimbabwei parlamenten a sor, hogy a jogszabály megszegői számára keményebb büntetéseket írjon elő.

A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet múlt novemberben közzétett jelentése szerint a 20 és 49 év közötti zimbabwei nők harmada ment férjhez tizennyolc éves kora előtt. A HRW közölte, az afrikai országban az is megesik, hogy tizenkét éves lányok házasságra lépnek vallási okokból, a hagyományok miatt vagy azért, hogy kitörjenek a szegénységből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez