A szaúdi királyi család titkos élete

Megkezdődtek annak a filmnek a munkálatai, amely betekintést ígér a rijádi udvar mindennapjaiba. Na nem a mostaniéba: a munkacíme az, hogy Fahd király gyengéje.

A film a néhai uralkodó állítólagos titkos feleségének, egy keresztény palesztin asszonynak a története. A most 68 éves Janan Harb azt állítja, hogy 1968-ban ment hozzá az akkor 47 éves Fahd bin Abdulaziz al-Szaúdhoz, aki még koronahercegként és belügyminiszterként élte mindennapjait.

A rendező a brit Malcolm Walker, a film pedig Fahd életének különböző aspektusait mutatja be: a gyakori kaszinólátogatásokat Londonban, drogfogyasztást, azt, hogy háromszor is abortuszra kényszerítette az asszonyt, mert nem akarta, hogy egy “kis Arafat” rohangáljon körülötte – írja a Middle East Eye.

Janan Harb biztos benne, hogy Fahd király nem szeretné ezt a majdani filmet, ha élne még. De azt mondja: meg kell csinálni, mert senki a világon nem tudja igazán, hogyan is élnek palotáikban a szaúdi udvar tagjai. Pedig ez a történelem része szerinte.

A rendező pedig arról beszél, hogy a film Szaúd-Arábia mostani uralkodójával, Szalman bin Abdulaziz Al Szaúddal is foglalkozik, nem is kicsit. A történet főhősnője, vagyis Janan Harb azt állítja: ismerte Szalmant, amikor a szaúdi királyi palotában élt. “Nem egy jó ember. Nem volt jó a híre, nagyon agresszív” – mondja róla. És hozzáteszi: miatta kellett elhagynia az országot 1970-ben. Két órát kapott arra, hogy távozzon, a családjával együtt.

A palesztin asszony és a majdani szaúdi király. Forrás: Twitter
A palesztin asszony és a majdani szaúdi király. Forrás: Twitter

A nő elbeszélése szerint Fahd király halála előtt megígérte neki, hogy az élete végéig támogatni fogja anyagilag, de a fia, Abdul Aziz nem tartotta tiszteletben apja ígéretét – mint ahogy azt a bírósági végzést sem, amely 12 millió fontot és két londoni luxuslakást ítélt meg az asszonynak. Ezt 2003-ban szánta neki Fahd, amikor már súlyos beteg volt.

Tavaly novemberben aztán a brit legfelsőbb bíróság mégis arra kötelezte a herceget, hogy váltsa valóra apja, a néhai Fahd király ígéretét. Hogy mi lesz, azt még nem tudni, a herceg márciusig fellebbezhet. .

A filmnek egyébként most a kétperces előzetesét forgatják valamelyik észak-afrikai országban – hogy melyikben, azt nem árulta el a producer. Februárban viszont már arabul és angolul is kiadják a klipet.

Janan Harb a novemberi bírósági ítélet után.
Janan Harb a novemberi bírósági ítélet után.

Hogy Szaúd-Arábiában nem fogják ünnepelni, az valószínű. A mélyen konzervatív muszlim országban rendkívüli módon tisztelik a néhai Fahd királyt, aki 1982 és 2005 között ült a trónon.

Harb egyébként az önéletrajzát is publikálja még az idén, az év végén. Ez is arról a két évről szól, amit a király titkos feleségeként töltött. Hogy a film mikor jön majd ki, azt egyelőre senki sem tudja.

A Middle East Eye egyébként megkereste a szaúdi királyi család egykori tanácsadóját, Jamal Khashoggi újságírót, hogy kommentálná a történetet. Mire ő azt válaszolta, hogy inkább távol tartaná magát az ilyen pletykáktól. De Harb nem tart attól, hogy bármilyen megtorlás is érheti Szaúd-Arábiából. Azt mondja: “palesztin vagyok, engem nem lehet csak úgy megijeszteni.”

(Visited 24 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez