New York otthon marad és vacog

Az Egyesült Államok területén immár húsz szövetségi államban szakad folyamatosan a hó, helyi idő szerint szombaton a déli órákban New York is hótakaróba burkolódzott. A New York-i polgármester elrendelte a tömegközlekedés felfüggesztését, az állam kormányzója pedig szükségállapotot hirdetett ki.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója az egész állam területére hirdetett ki szükségállapotot. Egyúttal elrendelte a járhatatlanná vált gyorsforgalmi utak és a tengerparti települések azonnali megtisztítását.

Bill de Blasio, New York polgármestere pedig helyi idő szerint szombat délelőtt megerősítette: a hóvihar az előre jelzettnél erőteljesebb és hosszabban tartó lesz. New York városában helyi idő szerint déltől felfüggesztették a tömegközlekedést is, délután fél háromtól pedig tilos az utcákon tartózkodni. Leáll a vonat-, és a metróközlekedés is a városban. A polgármester sürgette a Broadway színházait és éttermeit is, hogy zárjanak be, az alkalmazottakat pedig küldjék haza.

Nem enyhülnek a hóviharok

New York, New Jersey és Delaware államok óceáni partvidékén hurrikánszerű szél süvít, amely háromméteres hullámokat vet, s ez máris kicsivel nagyobb, mint a 2012-ben lecsapott Sandy hurrikán okozta hullámverés. Mindhárom keleti parti szövetségi államban egyébként nagy áradásokra számítanak és készülnek fel az illetékesek. A kaszinóvárosként ismert Atlantic Cityt és négy másik várost részben már elöntötte a dagállyal amúgy is emelkedő tengervíz, Atlantic Cityben ötven családot ki is kellett költöztetni az otthonából. New Jerseyben nyolcvanezren maradtak áram nélkül, Chris Christie kormányzó azonban arra számít, hogy a hó és a jég miatt leszakadó vezetékek miatt még több embert érint majd az áramhiány.

Miközben az ezer kilométer széles viharzóna északkelet felé mozog, egyelőre nem enyhülnek a hóviharok a szövetségi fővárosban, Washingtonban és környékén, és a délebbre fekvő szövetségi államokban sem. Pat McCrory, Észak-Karolina kormányzója arra figyelmeztetett, hogy szombat estére a villanyvezetékeken és -póznákon felgyülemlő jég miatt további áramszünetek várhatóak. Abban a tizenhárom szövetségi államban, ahol a viharok pusztítanak, már több mint kétszázezren fagyoskodnak fűtés és áram nélkül.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez