A CNN kimondta a d-betűs szót

Nyomozást indított Bayirkör tartomány legfőbb ügyészsége a CNN törökországi kiadása ellen, mert egy ellenzéki politikus ügyéről szóló riportban “a diktátor pere” feliratot használták, Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva – adta hírül az angol nyelvű Today’s Zaman török napilap hétfőn.

A CNN Türk Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki politikusnak, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjének ügyéről tudósított a múlt héten. A vezető ellenzéki ugyanis “mitugrász-diktátornak” nevezte Recep Tayyip Erdogan államfőt, amikor arról beszélt, hogy két hete a rendőrség közel húsz török értelmiségit letartóztatott, mivel aláírtak egy petíciót, amely a kurd felkelők elleni hadműveletek beszüntetését és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést sürgeti.

A török államügyészség eljárást indított az ellenzéki párt vezetője ellen az elnök megsértésének ürügyén. Török sajtóértesülések szerint Erdogan 30 ezer eurónak, azaz 9,5 millió forintnak megfelelő fájdalomdíjat és kártérítést is követelt. Erről az ügyről számolt be a CNN Türk – ami miatt most ez is a hatóságok célkeresztjébe került.

A török média múlt héten arról számolt be, hogy csaknem egy év szabadságvesztésre ítélte egy izmiri bíróság Filiz Akinci közgazdászt, mert középső ujját mutatta az államfőnek egy 2014 márciusában tartott tiltakozáson. Az ítélet szerint a hölgy megsértette az elnököt. Előzetesen hat hónap börtönt kapott az elnöknek bemutató hölgy, de kiszabása után azonnal a duplájára emelték, mivel egy köztisztviselő ellen követte el a “bűncselekményt”.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő “sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen Erdogan 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg. Az esetek többségében a “sértések” miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez