Rekordot döntene a Qatar Airways

A világ egyik legjobb légitársaságának szamon tartott Qatar Airways azt tervezi, hogy hamarosan közvetlen járattal kötné össze Dohát, Új-Zéland legnagyobb városával, Auckland Cityvel. Ha ez megvalósul, akkor ez lesz a világ leghosszabb repülőútja, aminek utazási ideje több mint 18 órát venne igénybe.

Jelenleg az ausztrál Qantas légitársaság üzemelteti a világ leghosszabb ideig levegőben tartózkodó járatát, Dallas és Sydney között. A két város közötti távolság 13 804 km, amit 17 óra alatt tesz meg a repülő. Minden bizonnyal azonban nem a katari légitársaság, hanem az Emirates fogja elsőként letaszítani a trónról  az ausztrálokat, mivel február 1-jén útnak indítják a Dubai és Panamváros között közlekedő járatukat, ami 13 821 km-t, 17 és fél óra alatt teszi majd meg az utat.

Arról azonban még nincsenek információk, hogy a Qatar Airways mikor fog beszállni a versenybe. A légitársaság vezérigazgatója a Bloombergnek azonban elmondta, hogy szándékaik komolyak és az új-zélandi járat mellett (14 539km), egy másik hasonlóan hosszú járatott is szeretnének elindítani, ami Dohát és Santiagot (14 413km) kötné össze. Mind két járathoz, Boeing 777-200LR típusú gépeket alkalmaznának, amely a világ legnagyobb kéthajtóműves utasszállító repülője. Ha mind ez megvalósul, aki a Qatar Airways fogja a világ két leghosszabb járatát üzemeltetni, ami komoly presztízst jelent majd számukra.

Az abszolút rekordot azonban továbbra is a Singapore Airlines tartja. A légitársaság ugyanis 2013-ig üzemeltette Szingapúr-Newark járatát (New York), ami 15 337 km volt. Ezt a távot 19 és fé óra alatt tette meg a repülőgépük. Minden bizonnyal a szingapúriak felélesztik majd a járatot, miután az Airbus üzembe állítja az A350-es repülőjüket, melynek hatótávolsága megnagyobb lesz. Erre azonban még 2018-ig várni kell.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez