Életfogytiglani börtön jár az egynejűségért Eritreában

A helyi hatóságok felszólították az egy feleséggel rendelkező férfiakat, hogy azonnal keressenek maguknak még egy nőt és vegyék el, mert különben börtönbe zárják őket, ami Eritreában felér egy halálbüntetéssel.

Hogy miért? Azért, mert Eritrea súlyos demográfiai problémával küszködik, azaz nincs elegendő férfi az országban, így pótolni kell a hiányt. Az eritreai Vallási Ügyek Hivatala ezért törvénybe foglalta, hogy minden férfinak legkevesebb két feleséggel kell rendelkeznie. Az „ellenállókra” pedig életfogytiglani börtönbüntetés és kemény fizikai munka vár. A hivatal külön kitért a feleségekre is, akiknek mostantól el kell tűrniük, hogy férjük még egy nőt visz az ágyba, mert különben rájuk is hosszú börtönévek várnak.

A világ legelzártabb és legkeményebb diktatúrájában a kormány azonban felajánlotta, hogy kész fedezni az esküvői költségeket, és otthont is biztosít azoknak a férfiaknak, akik már legkevesebb két feleséggel rendelkeznek.

Eritrea 1993-ban nyerte el teljes függetlenségét Etiópiától. Azóta Isaias Afewerki vezeti az országot, akit jelenleg a világ egyik legkegyetlenebb és legtitokzatosabb diktátorának tartanak. Eritrea 1998 és 2000 között véres határháborút vívott Etiópiával, melyben legkevesebb 150 ezer eritreai férfi esett el. A kelet-afrikai országot a világ legszegényebbjei között tartják számon. Az élelmiszerhiány szinte állandó, és az emberek teljesen ki vannak szolgáltatva a rezsimnek, amely szó szerint  irányítja az életüket és ellenőrzi minden lépésüket. Ezért nem véletlen, hogy eritreaiak százai próbálnak elmenekülni az országból nap mint nap, vállalva a halálbüntetést, ha elfogják őket.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez