Árvaház Ugandában, a Magyar Afrika Társaság védőszárnyai alatt

Örömhírrel érkeztem a Magyar Afrika Társaság tagjaként az ugandai St. Kizito árvaházba. Az AHU kezdeményezésére és támogatásával sikerült elindítani a Mbale külterületén elhelyezkedő gyermekotthon árvái számára egy átfogó jóléti-támogatási projektet.

Ahogy beléptem, az összes apáca és járni már tudó picur rohant hozzám. Kitörő örömmel fogadtak. Hát még a hozott ajándékoknak mennyire örültek! Boldog izgatottsággal bontogatták ki a dobozokat. Itt nagyon szeretik a labdákat, minden gyermek kapott egyet, és még Aisha is szorongatta a nagy fogfájása közepette. Szegénynek egyszerre több fogacskája bújik éppen elő. Az ikrek a plüssnyuszit és a kockákat, Adrian a plüsstigrist választotta. Ők nagyjából egykorúak, és most is együtt játszottak a homokozókészlettel.

ug1

Felemelő érzés látni ennyi mosolygós pofikát! A nagyobbak rögtön focizni kezdtek, közben meséltek folyamatosan. Bruno nagyszerű eredményeket ért el az iskolában, a negyedik legjobb lett. Adrian 3 éves létére a negyedik nyelven kezd el csacsogni. Paul a focitudományával büszkélkedett, Emily, aki szintén rendkívül okos, a rajztudományát mutatta be az újonnan kapott rajzfelszereléssel.

ug2

Everlyn sajnos éppen maláriás, ezért infúzióval gyógyítják, de állapotát viszonylag jól viseli. Daniel kedvenc elfoglaltsága szintén a foci, de az iskolában is egyre jobb eredményeket ér el. Opio és Odongo ikrek, de két teljesen különböző személyiség. Opio inkább a háttérből figyeli az eseményeket, míg Odongo egész lényéből a huncutság árad. Igazi szemfényvesztő kis tökmag. A felnőtt bicikliről alig lehetett leszedni.

ug6

A nagy játék után lassan lenyugodtak a kedélyek és menni kellett mosakodni, ebédelni, aludni. A „kötelezően elvárt” simogatások után hamar szundiztak is. Igazán hálás mindenki a gyermekotthonban a segítő-adományozó szülőknek és a Magyar Afrika Társaságnak. Az apácáknak hatalmas megkönnyebbülés már az is, hogy folyamatosan, minden nap biztosítani tudják ezeknek a gyermekeknek az étkezését saját igényeik szerint! Nagy szomorúság az éhség miatt síró gyerek látványa.

ug7

Az egyesület szervezésében már több alkalommal élelmiszerrel, játékokkal, készségfejlesztő eszközökkel érkezett ide delegáció és orvosmisszió – az apróságok egészségügyi ellátására, gyógyítására ­-, amit pénzügyi támogatással is kiegészítettek a bébitápszerek és gyógyszerek pótlására. A látogatásokról mindig memorandum készült, amelyben biztosítottuk együttműködésünkről az otthont működtető apácákat.

ug4

A társaság ígéretéhez híven támogatási programot működtet, amelyben egy évre szóló jelképes örökbefogadással, havi 4000 Ft összeggel lehet támogatni az arcképcsarnokból kiválasztható gyermekek jövőjét. A támogatók felajánlásaival az árvaház vezetősége gazdálkodik, ebből vásárolják meg a gyermekek számára szükséges élelmet, gyógyszereket, oltásokat, iskolai felszerelést, illetve a kisbabák számára elengedhetetlen pelenkát, tápszert, babaápolási termékeket. A felajánlott összegből fedezik továbbá a gyermekek taníttatási költségeit is.

ug5

A jelenleg támogatható 27 gyermekből tíznek sikerült ugyan jelképes, de annál segítőkészebb örökbefogadókat találni. Feltett szándékunk a többi magára hagyott kicsinek is örömet okozni és életüket élhetővé tenni, alapvető ellátásukat folyamatosan biztosítani.

IMG_6178

Kérjük, aki teheti,támogassa ezeket az elhagyott csöppségeket!

IMG_6166

Mivel szociális ellátórendszer sem elvben, sem gyakorlatban nem létezik, e kis emberkék számára csakis a külső segítség jelenthet esélyt a „normális” életvitelre, vagy egyszerűen a puszta életben maradásra. Emlékszünk a bulvármédia álszenteskedő szlogenjére? „Itt a lét a tét…” Nos, itt valóban az.

(Visited 20 times, 2 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Szeretnek orokbefogadni egy afrikai arvat,hogyan tudnam ezt megvalositani

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez