Tíz emberrel végzett a kiskorú öngyilkos merénylő

A merénylő körülbelül 10-12 éves lehetett, egy zsúfolt piacon robbantotta fel magát Adamawa államban, Nigériában.

„Hatalmas robbanás volt” – mondta az AFP hírügynökségnek Musztafa Jalo kereskedő, aki a merénylet idején a gombi piacon árulta portékáit. A kereskedő elmondta, hogy a kiskorú merénylő a piac szélén lépett akcióba, ahol magvakat és gabonát lehetett vásárolni. Szemtanúk legkevesebb 10 halálos áldozatról és több sérültről számoltak be. „Emberi testrészek és holttestek hevertek mindenütt” – mondta egy másik szemtanú, aki saját szemével látta merényletet. A támadás után a piacot lezárták.

Gombi körülbelül 120 km-re van Yolától, Adamawa állam székhelyétől, ahol a Boko Haram számos merényletet hajtott végre már többéves ámokfutása során.

Nem ez volt az egyetlen robbantásos merénylet Nigériában ezen a héten. Pár napja legkevesebb 14 ember vesztette életét Chibok településen, ahol 2014 áprilisában a radikális iszlamisták több mint 200 iskoláslányt raboltak el.

A mostani merényleteket egyébként azután hajtották végre a terroristák, miután Muhammadu Buhari elnök kijelentette, hogy „technikailag” már sikerült legyőzni a Boko Haramot.

A Boko Haram 2009-ben indította meg lázadását Északkelet-Nigériában, hogy létrehozza saját kőkemény Iszlám Államát, amit egyébként két éve már ki is kiáltott. Több éve tartó esztelen vérengzése következtében legkevesebb 18 ezer ember halt meg, és körülbelül 2.6 millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. Egy részük a szomszédos országokba, Csádba, Kamerunba és Nigerbe menekült.   

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez