Több mint 200 szudáni katonát ölt meg Jemenben a húszik rakétatámadása

Jemen déli részére lőttek ki a húszik egy ballisztikus rakétát, ami jelentések szerint 200 szudáni katona halálát okozta. Emberi jogvédők közben bírálták a húszi vezetést, mert nem enged be civileknek szánt segélyszállítmányt a harcok sújtotta közép-jemeni Taízba, ami jelenleg az ádeni kormány csapatai ellenőriznek.

A síita felkelők, a húszik egy Tocska (Pont) ballisztikus rakétát lőttek ki az al-Anad nevű katonai támaszpontra, a támadásban a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató koalíció kötelékében szolgáló több mint 200 szudáni katona halt meg – tudatta a televízió, hozzátéve, hogy néhány haditechnikai eszköz és Apache helikopterek is megsemmisültek.

A húszik katonai vezetése is beszámolt a támadásról, elmondása szerint a rakéta “pontosan célba talált”. A jemeni felkelők állítását egyelőre nem kommentálta a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség.

Eközben a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közölte, a húszik hónapok óta akadályozzák humanitárius segélyek bejutását a heves harcok sújtotta közép-jemeni Taíz városába. A HRW közleményében felszólította a húszikat, hogy “azonnal fejezzék be a civil lakosságnak szánt árucikkek törvénytelen elkobzását, és engedélyezzék a segélyszervezeteknek a városba való bejutást”.

A közel 3 millió lakosú közép-jemeni Taízt – az azonos nevű tartomány székhelyét – a kormánypárti erők ellenőrzik, de már hetek óta ostromolják a húszi lázadók, akik többek között a fővárost, Szanaát is uralmuk alatt tartják.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette katonai szövetség március óta hajt végre légi támadásokat a lázadók állásai ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez