Cápák voltak a vendégek az Inforádió Világszám műsorában

Persze csak képletesen. Koalák, krokodilok, kenguruk és cápák. Egzotikus állatok Ausztráliában. Az Inforádió Világszám műsorvezetője, dr. Kiss Róbert Richard elkalauzolt bennünket a vadonba, és a tengeren túlra, ahol még cápalesen is részt vehetnek a turisták.

Ausztráliában a nagy korallzátonyok környékén kedvelt programnak számít a cápales, ami persze nem veszélytelen, hiszen az ország nem véletlenül híres cápatámadásairól.

„Ausztrália vizeinél sok a cápa. […] A Sydney öbölnél is láttam cápákat a hajóról. Ehhez képest, ha kijjebb megyünk, ott rengeteg cápatámadásról hallani. A szörfösöket rendszeresen megtámadják. Amikor ott jártunk, előtte talán egy héttel, öt nappal, szintén volt egy komoly cápatámadás.”

Tehát sok területhez hasonlóan itt sem árt vigyázni a cápákkal. Ennek ellenére néhányan izgalmasnak vélik a cápalest, amikor a víz alatt, vasketrecben tekinthetik meg a ragadozókat, és ahol még fehér cápákat is meglehet figyelni. Felvételek vannak arról is, amikor a ketrecnek rontanak a cápák, de ez talán a ritkábbik eset. Ha valaki biztonságosabbnak érzi a hajó fedélzetét, akkor onnét is megnézheti az élőlényeket.

„A strandoknál sok helyen cápahálót feszítenek ki, de ezzel az a gond, hogy az állatok könnyedén belegabalyodnak és értelmetlenül a pusztulásukat okozhatja.”

A jellegzetes ausztrál állatok közé tartozik még a koala, a krokodil, a kenguru, az emu és a kacsacsőrű emlősök. Meglepő, hogy sokan közülük nincsenek védettségben. Tehát akár még kenguru húst is felszolgálnak az éttermekben az emuhús mellett. Sőt, kitömött koalákat és krokodilokat is árulnak a szuvenír boltokban.

A cápales mellett krokodil lesen is részt lehet venni, ahogyan vadtevék és futómadarak megtekintésére még helikopteres túrákat is szoktak szervezni.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: letstravelsomewhere.com

Forrás: kozepsuli.hu

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez