Dalolva küzdenek a vidéki alkoholizmus ellen az oroszok

Egyet iszunk, tíz percet éneklünk! – esküsznek erre a mulatozási formára az ukránok. Hasonló módszerrel próbálkozik májustól az orosz kórusszövetség.

A közösségbe járás és vidámkodás helyett egyedül unatkoznak és isznak az emberek Oroszországban. Miközben a falusi dalárdák is döglődnek. Alig járnak el néhányan, azok is csak nők, a férfiakat nem lehet ilyesmire rávenni – meséli pesszimistán az egyik kis ivanovói falu, Osztalovszk művházának igazgatója, Ljudmila Gorskova az Izvesztyija állami napilap cikkében.

Az áldatlan állapoton új programmal próbál változtatni az Orosz Kórusok Szövetsége: új életet lehelne a falvak és kisvárosok énekkaraiba. Korábban Oroszországban dolgozó ukrán karvezetők módszerét (egyet iszunk, tíz percet éneklünk) készülnek kipróbálni májustól Ivanovo és Vlagyimir megyékben.

Bár a szövetség vezetője, Pavel Pozsigajlo maga is viccesnek tartja az ukrán mintát, mégis nagy reményeket fűz hozzá. Szerinte a szervezett koncertek éneklésre és zenélésre fogják inspirálni a helyieket, és ehhez minden segítséget megadnak majd nekik a profi karvezetők.

Biztatónak tartja az ötletet a Moszkvai Állami Egyetem szociológusa, Anatolij Antonov. Szerinte az alkoholizmus nagyrészt a tétlenséggel függ össze. Az, aki két lábbal áll a földön, és van elfoglaltsága, például az éneklés, kevésbé fog a pohár után nyúlni.

Valójában már régóta jól működik a módszer Vlagyimirban – meséli a megye kulturális osztályának igazgatója, Vera Zinnatullina. Náluk már két éve rendszeresek a különböző művészeti versenyek és rendezvények. Az újévi összejöveteleken már több mint 300.000-en vettek részt, és vélhetően emiatt jelentősen csökkent az olyankor szokásos részeg balhék száma.

Kép: Youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez