Egyiptomban megsemmisítették 149 iszlamista halálos ítéletét

A 149 embert ugyanazért ítélték halálra. Még 2013 augusztusában támadtak meg egy rendőrörsöt, és öltek meg 13 rendőrt Kairó közelében.

A rendőrörsöt azon a napon rohamozta meg a tömeg, amikor a hatalomból kiakolbólított Mohamed Murszi elnök híveinek ülősztrájkját fegyverrel verték szét a katonák és a rendőrök a fővárosban. A Rabaa el-Adavíja mecsetnél és az egyetem közelében, Gízában sok száz tüntetőt lőttek agyon.

A Muzulmán Testvériség 149 hívének ügyét most újratárgyalják, miután érvénytelenítették a tavaly februári ítéletet. Amelyet rengetegen bíráltak világraszerte, egyrészt azért, mert tömeges tárgyalás végén hozták, másrészt pedig azért, mert világos volt, hogy a cél az iszlamisták támogatóinak megleckéztetése. Több ilyen tömeges pert is tartottak, a legnagyobbat Minyában, ott több mint félezer embert ítéltek egyszerre halálra 2014 tavaszán. 

A fellebbviteli bíróság döntését még nem indokolták nyilvánosan, de a jogvédők fellélegezhetnek, annál is inkább, mert már tavaly is több száz halálos ítéletet helyeztek hatályon kívül Egyiptomban. A kormányban viszont az AFP szerint többen nem örültek, ők mielőbbi kivégzéseket szerettek volna látni.

2013 nyara, vagyis Murszi elnök megdöntése óta hét embert végeztek ki poltikai erőszakért Egyiptomban, közülük hatot iszlamista fegyveres csoporthoz tartozásért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez