Szükségállapotot hirdettek a zikavírus miatt

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a zikavírus.

Eddig kilenc ember betegedett meg zikalázban, az egészségügyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó mindenesetre azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein.

„Jóllehet Florida kilenc zikalázas betege külföldön járt, s minden bizonnyal ott kapta el a vírust, időben fel kell készülni, hogy megelőzzük a vírus elterjedését államunkban” – olvasható a kormányzó közleményében. Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban az egyetlen, dallasi esetet leszámítva – ahol az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt – még nem regisztráltak olyan, zikalázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez