Nem ismerik el az istentagadók közösségét Kenyában

Erre panaszkodnak egy ateista közösség tagjai Kenyában, ahol a hatóságok többszőr is megtagadták nyilvántartásába vételüket azzal az indokkal, hogy elismerésük veszélyeztetné a „békét és a rendet” az országban.

A 60 tagot számláló Atheists In Kenya (AIK) közösség hatalmas felháborodással fogadta a hatóságok döntését, mondván, hogy szándékosan diszkriminálják őket, és megalapozatlan vádak miatt nem akarják őket hivatalosan is elismerni az országban.

A közösség elnöke, Harrison Mumia szerint a kérésüket elbíráló vezető beosztású hivatalnok, Maria Nyariki csak „találgat”, mivel fogalma sincs arról, hogy a közösség elismerésének milyen hatása lehetne a társadalomra. Mumia felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben közösségének nyilvántartásba vételét megtagadta a Regisztrációs Hivatal, addig több olyan közismert vallási vezető gyülekezetét is elismerték, akikről minden ki tudja, hogy „kiskorúakat használtak ki”.

Az AIK jelezte: bírósághoz fordul, hogy „alkotmányos jogait” érvényesítse. A szervezet egy éve már megpróbálkozott azzal, hogy bírósági úton fogadtassa el magát, de a keresetét elutasították.

Az ateisták számára azért lenne fontos, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és ezzel elfogadják létezésüket, mivel így közösségként hivatalosan is részt vehetnének különböző társadalmi rendezvényeken, vitákon, és nem utolsósorban bankszámlát is nyithatnának. Erre azonban jelen állás szerint kicsi az esély. Az ateisták egyébként tavaly megpróbálták megtorpedózni a kormány döntését, miszerint Ferenc pápa kenyai látogatásának napját a jövőben nemzeti ünnepeként tartják számon.

Kenya lakosságának 97 százaléka nyíltan felvállalja vallását.  2009-es felmérések szerint az emberek 82.5 százaléka keresztény, ebből 47.4% protestáns, 23.3% katolikus, mig 11% más keresztény vallási gyülekezethez tartozik. A kelet-afrikai ország lakosságának 11 százaléka pedig muszlimnak vallja magát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez