A lázadók elfoglaltak egy stratégiai fontosságú kikötővárost Szomáliában

A szomáliai fővárostól, Mogadishutól 70 kilométerre található Merca települést gyakorlatilag harc nélkül sikerült elfoglalniuk a radikális iszlamista lázadóknak, miután az Afrikai Unió békefenntartói kivonultak onnan.

Merca elfoglalása komoly csapást jelent a központi kormányzatnak és nem utolsósorban az Afrikai Unió békefenntartó missziójának, az AMISOM-nak. A település ugyanis stratégiai fontosságú, mivel kikötővel rendelkezik, így most az al Shababnak lehetősége nyílik arra, hogy ismét kapcsolatba kerüljön a külvilággal.

Alsó-Shabelle régió kormányzója az AFP-nek megerősítette, hogy Merca harc nélkül esett el, a lázadók pedig átvették az ellenőrzést a város felett.

Egy helyi lakos, Ibrahim Mumin az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a zöldsisakosok, a helyi kormányzati tisztviselők és a kormányerők napközben léptek le, miután észlelték a veszélyt. A lázadók ugyanis nagy számban, komoly fegyverzettel vonultak a város felé. Egy másik szemtanú szerint a város rendőrkapitányságán és az adminisztrációs hivatalon már az al Shabab zászlója leng.

Hivatalos magyarázat arra még nem érkezett, hogy az AMISOM csapatok és a kormányerők miért nem próbálták megvédeni a várost, melyet három és fél éve foglaltak vissza.

A lázadók mostani sikere is azt jelzi, hogy kezdenek erőre kapni, és egyre agresszívabban nyomulnak be a korábban elveszített területeikre. Három hete egy katonai támaszpontot rohantak le, ahol legkevesebb 100 kenyai katonát mészároltak le. Pedig eddig úgy tűnt, hogy a központi vezetésnek szépen, lassan sikerül kiterjesztenie hatalmát az egész országra.

A több, mint 20 éve kezdődött polgárháború tehát folytatódik. Nagy kérdés most, hogy az AMISOM-nak és a központi vezetésnek sikerül-e időben összeszednie magát, és megállítani a lázadókat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez