Az elnök elismerte apaságát, ám tagadja a korrupciós vádakat

A Carlos Valverde, ellenzéki újságíró által szerdán megszellőztetett vádakra reagálva, Evo Morales bolíviai államfő elismerte, hogy 2007-ben Gabriela Zapata Montañóval közös gyerekük született, ám kategorikusan visszautasította, hogy érintett volna bármiféle korrupciós ügyben.

Valverde szerint korántsem a véletlen műve, hogy a bolíviai kormánnyal félmilliárd dolláros üzletekre szerződő China CAMC Engineering marketing igazgatója éppen az a Gabriela Geraldine Zapata Montaño, akiről szintén a minap derült ki, hogy Evo Morales államfő, a nyilvánosság előtt ezidáig ismeretlen fiának édesanyja.

Carlos Valverde, aki Eduardo Rózsa Flores halálával és Tóásó Előd bebörtönzésével járó terrorizmus-üggyel kapcsolatban is bőségesen publikált, szerda esti műsorában tárta a nyilvánosság elé az államfőt és közös gyerekük édesanyját érintő vádjait.

montano2

Az újságíró tényfeltáró munkája során bizonyítást nyert, hogy a 28 éves Gabriela Zapata Montaño az édesanyja az Ernesto Fidel Morales Zapata névre keresztelt fiúnak. Tény, hogy a közvélemény széles körének nem volt tudomása arról, hogy Evo Morales a gyerek apja, azonban Valverde kérésére a személyi nyilvántartó hivatal minden vonakodás nélkül kiadta Ernesto Fidel adatait (születési anyakönyvi-kivonat, etc.). Pénteken az is kiderült, hogy a 2007-ben született kisfiú alig 3 hónapos korában meghalt.

Sajtóinformációból és állami beszerzések szerződéseiből Valverde arra következtet, hogy nem pusztán a véletlen műve, hogy a fiatal, jogász végzettségű Montaño ma annak a China CAMC Engineering vállalatnak a marketing igazgatója, amely közel 580 millió dolláros értékben kötött üzleteket a bolíviai kormánnyal.

montano5

Valverde vádjai egyébként az elnök harmadik újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosításról tartandó, február 21-én esedékes referendum előtt láttak napvilágot, meglehetősen nagy belpolitikai vihart kavarva.

A kormány elleni kirohanásairól is híres, azonban kétségkívül elismert újságíró szerint komoly a gyanúja annak, hogy Gabriela Zapata Montaño marketing igazgatói posztja, valamint a China CAMC Engineering állami megbízásai is a hölgyet az elnökhöz fűző személyes kapcsolatoknak köszönhető.

A Carlos Valverde által megszellőztetett dokumentumok, az újságíró olvasatában azt bizonyítják, hogy a China CAMC Engineering a közbeszerzési eljárások megbundázásával jutott a félmilliárdos üzletekhez. A legnagyobb volumenű állami megrendelésekről és koncessziókról lévén szó, Valverde szerint a felsőbb kormányköröknek is tudniuk kellett a mutyiról. Mi több, az egész biznisz a kormánytagok aktív vagy passzív korrupciójára és hivatali befolyásukkal való üzérkedésre épül. A tollnok szerint, most az igazságszolgáltatáson a sor, hogy vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben, amelyben nézetei szerint az elnök központi szerepet játszhatott.

Evo Morales mai sajtótájékoztatóján azzal a bejelentéssel lepte meg a sajtót, miszerint:

2005 és 2007 között valóban folytatott viszonyt az említett hölggyel, amely kapcsolatból született közös gyerekük betegség következtében alig három hónapos korában elhunyt.

Morales hozzátette, hogy 8 éve nem tartja a kapcsolatot Montañóval, most is csak a botrány nyomán beszéltek telefonon. Arról, hogy Montaño milyen posztot tölt be a China CAMC Engineeringnél – az elmondása szerint – csak ma szerzett tudomást az államfő, aki a korrupciós vádakat is kategorikusan visszautasította.

Tegnap a kabinet miniszter, Juan Ramón Quintana elmondta, hogy a Valverde által említett közbeszerzési eljárásokra jóval az előtt került sor, hogy Zapata Montaño a China CAMC Engineering alkalmazásában állt volna. Időközben kiderült, hogy a miniszter állítása nem teljesen állja meg a helyét, hiszen a noticiafides portálon publikált írás szerint Gabriela Zapata Montaño 2013-ban szerződött a céggel, amely az említett időszakban legalább három, összértéken 343 millió dolláros összegre rúgó állami megrendelést tehetett zsebre.

Eközben a kormányzó párt, a baloldali MAS (Movimiento al Socialismo) szenátora, René Joaquino bejelentette, hogy vizsgálat indul a milliárdos szerződések körüli botrány kivizsgálására.

A kabinetminiszter azt is elmondta, hogy Valverde a február 21-i népszavazás után számíthat a törvény előtti felelősségre vonásra, azt azonban,hogy az esetlegesen rágalmazás vádjával induló eljárásra miért csak a referendum után kerül, nem kötötte az újságírók orrára Quintana.

Egy apró részlet érdekes módon a bolíviai sajtó és Valverde figyelmét is elkerülte. Visszakeresve a China CAMC Engineering cégről publikált írásokat, kiderül például, hogy 2015 májusában a cég annak ellenére került egy kálium-só feldolgozó üzem építésére kiírt közbeszerzési eljárás előselejtezőjébe, hogy az állami megrendelő egy korábbi vasútépítési projekt kapcsán szerződésbontással fenyegette a kínai fővállalkozót.

A Montero-Bulo Bulo vasútvonal építése során egyébként 2015 decemberében végül az állam szerződést bontott a China CAMC Engineering holdinggal és egy másik szakaszon dolgozó China Railways-szel is.

Bolíviában egyébként az elmúlt években notóriusan rossz hírnévre tettek szert a kínai vállalatok, köztük a China CAMC Engineering pedig különösen sötét kritikát kapott, mivel rendszeresen késett a bérek fizetésével, és a vállalt határidőket sem tudta tartani. 2015 novemberében Wu Yuanshan kínai nagykövet egy nyilatkozatában elismerte, hogy a Bolíviában dolgozó kínai cégek az elvárások alatt teljesítenek.

Valójában nem is az a kérdés, hogy történtek-e rendellenességek a China CAMC Engineering megbízásai körül, hanem az, hogy kik és milyen szerepet játszottak az ügyben. Az azonban biztos, hogy Valverde vádjai nem jöttek jól az alkotmánymódosító referendumra készülő Evo Morales-nek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez