Újabb ország küldene csapatokat Szíriába

Az Egyesült Arab Emirátusok hadügyminisztere Anvar Gargas vasárnap jelentette be, hogy hazája kész lenne szárazföldi csapatokat küldeni az Iszlám Állam ellen.

“Frusztrál minket, hogy milyen lassan haladnak a dolgok” – indokolta az emírségek döntését  Abu DZabiban.  Néhány nappal korábban már Szaúd-Arábia is jelezte, hogy hajlandó lenne szárazföldi csapatokkal részt venni az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.  Mindkét ország feltétele, hogy az Iszlám Állam ellen nemzetközi haderő álljon fel, és ezt az Egyesült Államok vezesse. A nyugati hatalmak mindeddig egyértelműen kizárták, hogy szárazföldi csapatokkal is részt kívánnának venni az Iszlám Állam felszámolásában. Erejüket kizárólag léigcsapásokkal szeretnék megmutatni. A szárazföldön a  nyugattal szövetségben egyelőre kizárólag a kurd milíciák, és velük szövetségben kisebb arab és asszír fegyveres csoportok harcolnak Szíriában. A török hadsereg ugyanakkor már felsorakozott, és folyamatosan keringenek arról hírek, hogy napokon belül megindulhatnak a török tankok Észak-Szíriában, hogy egy biztonsági zónát hozzanak létre.

A másik oldalon  az orosz, iráni és libanoni fegyveresek már hónapk óta jelen vannak, az orosz légierő pedig  közvetlen támogatást nyújt Basar Aszad seregeinek előrenyomulásához.  Éppen ezért sürgeti az idő a nyugati hatalmakat, és arab szövetségeseiket.  Aszad seregei ugyanis mnár körbezárták Aleppót, és ezzel jelentős csapást mértek a nyugat szövetségben harcoló szír felkelőkre. Az Iszlám Állam ellen viszont vajmi kevés sikert értek el. A damaszkuszi kormány felháborodással fogadta a szaúdi és emirátusi  ajánlatokat, és jelezte, hogy ellenséges lépésnek fogja tekinteni, ha az ő engedélye nélkül lépik át idegen hadak a szír határt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez