Újabb halottakat találtak Tajvanon

Tovább nőtt a szombati tajvani földrengés következtében Tajnan városában összeomlott toronyépület romjai közül kiemelt áldozatok száma, eddig 41 holttestet azonosítottak – közölte a helyi média. A hatóságok kedden őrizetbe vették az építtetőt, egy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A helyszínen több mint 72 óra elteltével egyre intenzívebb az összedőlt 16 emeletes épület nagyobb darabjai, szerkezeti elemei és törmelékei közötti kutatás, a súlyos betondarabok mozgatásához immár munkagépeket is használnak.

A keresettek listáján még mindig 109 név szerepel, a mentők legalább három helyről életjeleket véltek felfedezni. A kedden megtalált áldozatok között volt egy 27 éves nő és a 3 éves kisfia. Később egy 15 éves fiút is élettelenül találtak meg. A sérültek száma megközelíti az 540-et, körülbelül 90-en vannak még kórházban.

A helyi ügyészség nyomozást indított a Vej-kuan Csinlung lakóparkban lévő toronyház építési körülményeinek tisztázására, mert felmerült a gyanú, hogy az építés – különösen a felhasznált anyagok minőségét tekintve – nem a szabványok szerint történt. Az építtető cég vezetője mellett két másik személy ellen is eljárást kezdeményeztek.

Az épületet az 1990-es évek elején húzták fel, és szakértők megjegyzik, hogy azóta már változtak a kapcsolódó építési szabályok. Arra reagálva, hogy a romok között olajoskannákkal megtoldott falrészek váltak láthatóvá, volt aki úgy nyilatkozott, hogy ezeknek nem volt statikai funkciójuk, csupán arra szolgáltak, hogy esztétikai okokból – rejtett módon – megvastagítsák az adott falszakaszt.

A 6,4-es erősségű földrengésről szóló első hírek egyébként tévesen két toronyépület összeomlásáról szóltak, mivel egyes források 16, mások 17 emeletes házat említettek. A hivatalos tajvani média szerint 16 emeletes a szóban forgó épület, amelynek egy alagsori szintje is volt a földszint alatt.

Tajvan déli részén hétfőig 68 utórezgést regisztráltak, kedden reggel a sziget keleti felében 5,1 erősségű földmozgást mértek. Anyagi károkról, személyi sérülésekről nem érkezett jelentés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez