Titkos jegyzőkönyv: “Ha nem kapunk elég pénzt, buszokkal küldjük a menekülteket Európába”

Egy frissen kiszivárgott bizalmas dokumentum szerint ilyenekkel fenyegetőzött Recep Tayyip Erdogan múlt novemberben, amikor először ültek le az uniós vezetőkkel tárgyalni.

Bár sejteni lehetett, hogy az Unió és Törökország közti tárgyalások nem voltak mindig szívélyesek, sok érdekes részlet derül ki abból a dokumentumból, amelyet a görög Euro2day portál szerzett meg. Bár a hitelességét senki nem ismerte el, de úgy tűnik, hogy az első, múlt novemberi EU-Törökország csúcs egyik ülésének leirata. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Davutoglu miniszterelnök  tárgyalásait rögzíti Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel, valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

A beszélgetés egészen szívélyesen indul – kölcsönsen megállapítják, hogy milyen jól sikerült a G20 antalyai összejövetele. De amikor a menekültkérdésre, és különösen az európai pénzekre kerül szó, az indulatok elszabadulnak. Először is egyáltalán nem tiszta, hogy az Unió összesen, vagy évente kínál 3 milliárd eurót. Amikor Juncker kijelenti, hogy ez a két évre eső összeg, Erdogan bedurvul: “Akkor mi meg megnyitjuk a bolgár és a török határt, és buszokra tesszük menekülteket” – idézi a dokumentum.  Évi három milliárdot  kér, és érvként hozza fel, hogy bezzeg a görögök 400 milliárdot kaptak.

Erre Juncker azt mondja, hogy de hát akkor az euróról,  egy közös európai ügyről volt szó.

Mire Erdogan azzal vág vissza, hogy legjobb tudomása szerint Schengen is európai ügy.

Tusk erre azt mondja, hogy most nagyon nagy gondban van Európa, különösen Párizs után, így aztán mindenképpen kellene valami megállapodás.

Erdogan: “És mit fognak csinálni a menekültekkel, ha nem lesz megállapodás? Lelövik őket?”

Tusk mondja, hogy hát akkor kevésbé vonzóvá teszik Európát, de ezt nem szeretnék.

Erdogan erre kicsit a menekülteket is ekézi: tanulatlanok, ráadásul sok köztük a terrorista.

Erre Juncker is elkezd finoman (?) fenyegetni, mondván, ha nincs Schengen, ugrott a török vízummentesség. Pénz pedig egyszerűen nincs több.

Ezután  egy kisebb kitérő következik arról, hogy akkor most Erdogan kérte-e hogy  csak a választás után hozzák ki az országjelentést. Meg hogy ez jót tett-e a török kormánypártnak. A vitában az is elhangzik, hogy azért nem akar a törökök többsége belépni az Unióba, mert ilyeneket írnak róluk.

A vita innen újabb mélységekbe jut: Juncker szerint azért nem vették fel a törököket, mert ott nem volt demokrácia, mire Erdogan visszavág, hogy Luxemburg akkor mint egy török kisváros, egy rendes háborút se tudna végigharcolni.

Mire Juncker (már láthatóan igen sértetten): “úgy fogadtuk magát itt Brüsszelben, mint egy herceget. ”

Erdogan:”Herceget? Hát persze. nem valami harmadik világbeli országot képviselek.”

Juncker: Az Unió senkivel nem szokott 28+1-es találkozókat tartani.

Erdogan erre már teljesen kikel magából: “Ne mocskolódjon itt nekem.” (Ezután már a “jó zsarut” alakító Tuskhoz beszél.) Amit Juncker úr csinál, az tiszteletlenség, én 80 millió embert képviselek…. Ha nem  akarják, hogy a törökök belépjenek az Unóba, mondják meg nyíltan. Csak meg fogunk könnyebbülni.

Tusk megpróbálja enyhíteni a feszültséget, és azzal érvel, hogy Európa is milyen sokat költ a menekültekre, és hogy milyen nehéz meggyőzni a tagállamokat, hogy most a törököknek is adjanak pénzt, ezért szépen kéri a törököket, hogy menjenek bele valami alkuba.

A törökök pedig azzal zárják le a vitát, hogy szeretnének többet tudni a legális áttelepítési tervekről, mert Merkel ugyan meglengette ezt nekik, de számok nincsenek. A három milliárd viszont egyszerűen sértés.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez