Riói karnevál: több erotika, kevesebb Zika

A Zika-vírus veszélyeire emlékeztető plakátokkal együtt a serényen szúnyogirtó egészségügyi brigádok is feledésbe merültek Rióban, amikor a legjobb szambaiskolák legszebb táncosnői felvonultak a karnevál legforróbb napján.

Hétfőn idén utoljára világították ki a híres Sambodromót, és bár a brazilok többsége az egész hetet a karneválnak szenteli majd, a hivatalos karneváli program végetért. A záróparádéval pedig az is bizonyossá vált, hogy a brazilok számára a szamba még a Zikánál is fontosabb. Legalábbis a karneváli héten.

A fülbemászó ritmusokra ringó elbűvölő testek varázsát és a kifogyhatatlan hideg sört idén 60 000 látogató élvezte a Sambodromóban, és további 4 millió brazil bulizó valamint egymillió turista ott, ahol éppen érte őket a karnevál.

Persze a vírus híre, akárcsak annak vektora, az Aedes aegypti szúnyog a levegőben kering, még akkor is, ha az egészségügyi hatóságok még a Sambodromóban is irtották a szúnyogokat a buli előestéjén.

„Használok szúnyogriasztó krémet, de, hogy őszinte legyek, a brazilok magasról ejtenek a Zikára.”

– nyilatkozta az AFP hírügynökségnek egy helyi hölgy.

„Itt a karnevál, forr a vérünk, az ötödik sör után a Zika már senkit sem érdekel.”

– kontrázott egy másik.

Még annak ellenére sem, hogy az elmúlt napokban az orvosok már arról beszéltek, hogy a Zika akár testnedvekkel, így szexuális úton is terjedhet. Kétségkívül a szúnyogriasztó krémek rögvest az eladási listák élére hágtak, és az is nyilvánvaló, hogy a nagyobb kockázatot vállaló terhes anyák körében valós aggodalomra adott okot a Zika, azonban a karneváli tömeget nem a szúnyogcsípés okozta láz hevítette.

Az este fő attrakciója a Manguiera szambaiskola allegóriája volt, mely a híres énekesnőnek, Maria Bethaniának állít emléket, aki fivérével, Caetano Velosóval együtt a brazil zene megkérdőjelezhetetlen alakjainak egyike.

A Maria Bethania allegória az afrobrazil mitológiára épül, szerzői pedig stílusosan a yoruba mitológia egyik istenségének, Oyának ajánlották művüket.

Arról még folynak a találgatások, hogy a 40 fős zsűri melyik iskolát kiáltja ki győztesnek, az azonban biztos, hogy a szerdai eredményhirdetés után a megtisztelő első helyen beszambázó társulatot világbajnoknak kijáró ünnepléssel fogadják majd rajongói.

Brazíliában ezekben a napokban mindent szabad. Csókot és még ki tudja mit lopni a kapualjakban, meztelenül riszálni a rivaldafényben, sőt, még a Zikáról is simán meg lehet feledkezni.

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez