Elnöki nőügyek: Mexikóban is gondok vannak

A mexikói sajtó Ferenc pápa látogatása előtt alig pár nappal rukkolt elő azzal a hírrel, hogy Enrique Peña Nieto államfő és feleségének egyházi esküvője – néhány korábbi rendellenesség miatt – jó eséllyel érvénytelen lehet az Úr színe előtt.

Enrique Peña Nieto mexikói államfő számára nem kezdődött éppen zökkenőmentesen az új év. Miután a bíróság végre pontot tett az elnöki ingatlan beszerzése körüli rendellenességeket vizsgáló ügy végére, amit néhány szemfüles újságíró tavaly leplezett le, ugyanezek a firkászok most ismét borsot törtek az elnök orra alá.

A mexikói first lady, Angélica Rivera még 2010-ben házasodott össze a jelenlegi mexikói államfővel, azonban – amint azt a korábbi ingatlanbotrányt vizsgáló újságírók megszellőztették – korábbi házasságát úgymond némi “hátszéltől” ösztökélve bontotta fel az egyház. A mélyen katolikus országban már csak azért is rendkívül kínos az ügy, mert Ferenc pápa alig három nap múlva, február 12-én érkezik első hivatalos mexikói látogatására.

Az elnöki friggyel kapcsolatban még nem került napvilágra hivatalos verzió, azonban az Aristegui Noticias és a Proceso hetilap által publikált dokumentumok tanúsága szerint Enrique Peña Nieto és Angelica Rivera házasságára számos rendellenességtől kísérve került sor. Arról, már korábban is cikkezett a sajtó, hogy az elnök és a tévésztár násza pusztán PR-célokat szolgált, a részletekre azonban csak most derült fény.

Kiderült például, hogy a jelenlegi first lady korábbi házasságát szó szerint csapot-papot hátrahagyva érvénytelenítette, hogy minél hamarabb új párjával, az elnöki székért masírozó Peña Nietóval mondjon ki egy új igent. Angelica Rivera elmondása szerint korábbi házasságkötése azért nem volt érvényes, mert a ceremóniát vezető páternek nem volt hivatalos jogosítványa a hívők összeadására. Az atya ellen vizsgálat indult, és – legalábbis a mexikói egyház bizonyos körei szerint – megállapítást nyert, hogy a pap jogtalanul járt el. A valóság azonban gyökeresen más képet mutatott, Salinas pedig váltig állította, hogy egyházi jogkörével összhangban cselekedett.

Az ügy nyomán egészen a Vatikánig fellebbezett egyházi vizsgálat indult, amely során kiderült, hogy Peña Nietót a szóban forgó Salinas atya levélben értesítette arról, hogy a Riverával kötött házassága bizony érvénytelen, mivel a hölgy korábbi nászát igenis szentesítették az égiek. A Vatikán később kifogásolta a mexikói egyházi vezetők eljárását Salinas ellen. Az atya lelkét hosszú betegség után, 2015 decemberében vette magához az Úr, azonban a minap kiderült, hogy a páter 2013-ban az ellene indult boszorkányüldözés nyomán levélben kérte a pápa közbenjárását.

A mexikói egyház tagadja a vádakat, az elnöki hivatal ezidáig nem árult el közelebbit az üggyel kapcsolatban, Mexikó pedig eközben lázasan készül a pápa látogatásra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez