Ilyen lesz a futurisztikus új Tokió, 1600 méteres felhőkarcolóval

Sok film jelenítette már meg a futurista Neo Tokiót. A tervek szerint kétszer akkora felhőkarcoló épül hamarosan Japánban, mint a világ legmagasabb épülete ma. Ráadásul mindez a „mega citynek” nevezett Next Tokió nevű városban.

Az új épület körülbelül kétszer olyan magas lenne, mint a Burdzs Kalifa. A dubaji felhőkarcoló a világ legmagasabb épületének számít 828 méteres magasságával, több mint 300 méterrel megelőzve a Taipei 101-et, a jelenlegi másodikat.

burdzs_kalifa1286191552
Burdzs Kalifa

Az úgynevezett Sky Mile Tower a központját képezné Next Tokiónak, annak a futurisztikus városnak, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem miatt épül. A mega felhőkarcoló a tervek szerint közel 1600 méter magas lesz. Az épületben találhatók majd bevásárlóközpontok, éttermek, szállodák, edzőtermek, sőt még kórházak, klinikák is. Hatszög alakban épül, mert állítólag ez a forma az, ami leginkább ellenáll a szélnek. A liftek nem csak fel-le szállítják majd az embereket, hanem vízszintesen is el lehet jutni az épület egyik részéből például a lakásig. Az építészek egy speciális módját alkalmaznák majd a vízelosztásnak: közel egy mérföld magasan egy homlokzat összegyűjti, kezeli és tárolja a vizet a különböző szinteken. A város építése várhatóan 2045-re fejeződik be, aztán be lehet költözni az 500 ezer lakásba. Az új városnak hála sokan elhagyhatják korábbi vízparti otthonaikat, melyek amúgy veszélyesek természeti katasztrófák idején. A felhőkarcoló alatt több hatszögletű mesterséges sziget kap helyet. Itt termesztenek növényeket, illetve számos napelemet tartalmaznak, melyek az energiát hivatottak előállítani.

30F2CC5200000578-3435296-image-a-72_1454791262126
Next Tokió

A város fejlesztői azt mondják: úgy tervezték az épületet, hogy megújuló energiákat használjon, ellenálljon a természeti katasztrófáknak, köztük a földrengéseknek és tájfunoknak. Japán egyébként nem áll távol a magas épületek építésétől: korábban az Eiffel torony mintájára épült Tokyo Tower 333 méter magas, a Tokyo Skytree pedig 634 méteres.

Tokyo Skytree
Tokyo Skytree

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez