Csúzli az indiai rendőrök új fegyvere

Az észak-indiai rendőrség hamarosan chiliport tartalmazó lövedéket használhat csúzliból kilőve a zavargó tüntetők ellen- írja a South China Morning Post.

Nem elégedett a rendőrség a vízágyúval, a könnygázzal és a hagyományos fából készült bottal Harijána államban. Az Új-Delhihez közeli államban mostantól parittyát fognak használni az erőszakos tömegek ellen.

„Ez sokkal jobb, mint a műanyag golyók, melyek elég durva sérüléseket okozhatnak” – mondta a rendőrség főfelügyelője, Anil Kumar Rao.

„Csak sürgős esetekben fogják használni a parittyát, azért, hogy minimálisak legyenek a károk” – tette hozzá az ötletgazda Rao.

A helyben készült csúzlik részei annak a nem hagyományos intézkedéssorozatnak, melyeket a biztonsági erők hoztak Indiában, ahol egyes tüntetések nagyon hamar irányíthatatlanná válnak.

A kritikusok viszont úgy gondolják, ezek a golyók is komoly sérülést okozhatnak, de a főfelügyelő szerint csak ritkán vetik majd be őket – akkor, ha a csilipaprika gránát nem válik be.

„Nem tervezzük bevetni békés tüntetők ellen a csúzlikat. Csak azért szerezzük be őket, hogy kordában tudjuk tartani az embereket” – mondta Rao, aki szerint a rendőrök már elkezdtek gyakorolni a parittyákkal.

„Ez egy nagyon civilizált, költséghatékony fegyver”- tette hozzá.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez