Robbantások egy nigériai menekülttáborban

Több mint hatvan ember meghalt és hetvennyolc megsebesült Nigéria északkeleti részén egy kettős öngyilkos merényletben, amelyet két nő követett el egy menekülttáborban – közölték katonai és egészségügyi tisztviselők szerdán.

A kettős robbantásos merényletet még kedden követték el a Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól mintegy 85 kilométerre fekvő dikwai menekülttáborban, de a telefonhálózatban bekövetkezett műszaki hiba miatt a hatóságok eddig nem tudtak tájékoztatni a történtekről.

A táborban olyan emberek éltek, akik a Boko Haram nigériai terrorszervezet miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a terrortámadás elkövetőjeként, ugyanakkor a Boko Haram gyakran használ fel nőket és gyermekeket civil célpontok elleni támadásokhoz.

Maiduguriban – amelyet az iszlamisták szülővárosaként tartanak számon – 2,6 millióan laknak. Az ENSZ szerint közülük 1,6 millió ember olyan menekült, akit az Iszlám Államnak hűséget fogadó Boko Haram űzött el otthonából.

A saría radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram immár hetedik éve indította meg felkelését Nigéria északkeleti részén. 2015 elején jelentős területeket foglalt el három szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerilla-hadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Január végén több támadást hajtott végre Maiduguri környékén, nyolcvanöt embert gyilkolva meg.

Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.

Kép: illusztráció

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez