Szombaton rendezik a Jogászbált Budapesten – interjú a szervezőkkel

Idén február 13-án rendezik meg a 184. Wolters Kluwer Budapesti Jogász- és Tudósbált a Lexus Buda és a Caprice Gyémántpalota támogatásával. Az eseményről a szervezőbizottság elnökét, Keczán Pált kérdeztük.

Az ország második legrégibb bálja 1832-ben indult, de a 2000-es évek közepén megszakadt a folyamat. Miért?
– A jogászbál egy bonyolult rendezvény, mert nagyon szigorúan tartanunk kell magunkat a tradíciókhoz, a prominens meghívottak névsorához, a dress-code-hoz, stb. A feltételezhető anyagi okok mellett, talán ezekre nem fordítottak kellő gondot a szünet előtt. Éppen ezért mi most különösen nagy hangsúlyt fektetünk ezekre.
Ezekután hogy sikerült tavaly újraindítani a hagyományt?
– Nagyon sokan érezték úgy, hogy kár a jogászbálért. Kár, hogy megszakadt a kétszáz éves kontinuitás, a polgári hagyomány. Az is fontos, hogy ugyan jogászok a házigazdák, de több kört szólít meg. Tehát a gazdasági élet, a kultúra, a közélet szereplői is ott vannak a vendéglistán.
A folyamatosság sosem szakadt meg 1832 és a 2000-es évek közepe között?
– Egyedül az I. világháború alatt volt egy hétéves szünet, 1914-től 1921-ig. Levéltári adatokból tudjuk, hogy a rendszerváltás előtti időszakban több mint ezerfős volt a vendégsereg.
Szombaton hány főt várnak?
– Az idei rendezvény telítettsége 138 százalékos. Tehát eredetileg 180 fővel számoltunk, de idővel úgy alakultak a dolgok, hogy végül 230-250 bálozót várunk majd a Marriott Hotelbe.
A jogászbál megszervezése majdnem egy évet vesz igénybe. Miért?
– Presztízséből adódóan komoly alaposságot igényel a jogászbál. Csak a helyszín kiválasztása legalább fél évig tartott és ezután következhet az operatív rész.
Milyen programok várhatóak?
– A társadalmi szerepvállalás fontossága miatt, az egyik fővédnök, Böjte Csaba alapítványa (Dévai Szent Ferenc Alapítvány)számára szervezünk egy jótékonysági aukciót a díszvendégek személyes tárgyaiból. Ezenkívül lesz még nyitótánc, a fellépők között pedig ott lesz például az Orfeum ötfős zenekara és Gájer Bálint. Illetve megválasztjuk a bálkirálynőt, aki egy egyedi készítésű ékszert, egy Léber Barbara-kreációt és egy 90 szálas rózsacsokrot kap majd.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez