Történelmi találkozó a tranzitváróban

A Vatikán e hónap elején hozta nyilvánosságra, hogy február 12-én Havanna nemzetközi repülőterének tranzitvárójában került sor Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka történelmi találkozójára.

Kirill pátriárka és Ferenc pápa megbeszélései azért bírnak különös jelentősséggel, mert az 1054-es nagy egyházszakadást követően, most találkozik először egymással a két egyház feje. A helyszín választása egyrészt szimbolikus, másfelől pedig praktikus, hiszen míg Ferenc Mexikóba, addig Kirill Kubába, Paraguayba és Brazíliába készült.

A szakértők szerint azért az ortodox és a római katolikus egyház ezeréves ellentéteit eltemető találkozónak otthont adó Kuba azért is tökéletes választás, mert sem Európához, sem pedig az USA-hoz nem kötődik szoros szálakkal, illetve a szigetország semlegességét annak laikus államberendezkedése is hangsúlyozza.

A Vatikán és a Moszkvai Patriarchátus Egyház szóvivői is megerősítették, hogy azért választották a José Martí repülőtér tranzitváróját a szervezők, mert az nemzetközi területnek nyilvánul, így a találkozót egy nemzet kormánya sem tudja majd politikai célokra használni.

Ferenc pápa elmondta, hogy a találkozó ötlete még 2014-ben, a katolikus egyházfő isztambuli látogatása után fogant. „Megyek ahova akarod. Csak hívjál és én megyek!” – hangzott a pátriárka válasza Ferenc felkérésére.

cirillraul

A pátriárka-pápa találkozó természetesen Kuba számára is rendkívül fontos, hiszen a kubai-USA enyhülés, valamint a krónikus gazdasági problémákkal küzdő fő partner, Venezuela vergődése arra ösztökéli Havannát, hogy diverzifikálja nemzetközi kapcsolatait.

„Az, hogy az egyházfők Kubát választották, egyértelmű siker Raúl Castro számára, még akkor is ha a szó szoros értelmében nem kubai felségterületen került sor a találkozóra. A kubai kormány ugyanis keményen dolgozik a nyugat és Oroszország közötti közvetítői szerepének megerősítésén.”

– mondta a BBC Mundónak Victor Gaetan, az elismert katolikus szakíró és a Foreign Policy szaklap munkatársa.

Az elmúlt években a kubai külpolitika szakított a szokásos, untig ismételgetett antiimperialista kirohanásokkal, és keményen dolgozik új nemzetközi imázsa kialakításán, amire mi sem jobb példa, mint a FARC és a kolumbiai kormány közötti tárgyalásokon Havanna által vállalt közvetítői szerep.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez