Megbukhat Jacenyuk kormánya, az államfő pártja is ellene fordult

Szinte bizonyosra vehető, hogy az ukrán parlament még kedden meneszti tisztségéből Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt, mivel az államfő pártja is ellene fordult.

Az elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkja már hétfő esti frakcióülésén kifejezte elégedetlenségét a kabinet munkájával, és eldöntötte, hogy aláírásokat gyűjt a képviselőcsoporton belül a miniszterelnök menesztésére. Kedd reggel, a parlamenti ülés kezdete előtt már 79 aláírás gyűlt össze. Az ukrán parlamentnek 450 tagja van.

Jacenyuk maradását már csak a saját pártja, a Népi Front támogatja, ami nem elegendő ahhoz, hogy megtartsa a miniszterelnöki tisztséget.

A keddi plenáris ülés napirendjén szerepel a miniszterelnök beszámolója kormánya tevékenységéről, ami jó eséllyel “átfordulhat” a kormánnyal szembeni bizalmatlanság kifejezésébe, és kormányfő leváltásának megszavazásába.

Jacenyuk két héttel ezelőtt maga kérte, hogy ha a törvényhozás elégedetlen kormánya munkájával, akkor tűzze napirendjére a bizalmatlansági indítványt vele, illetve a kabinettel szemben.

A parlament és a kormány közötti mostani válságot Ukrajnában az robbantotta ki, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter február elején bejelentette lemondási szándékát. Döntését a nyilvánosság előtt azzal indokolta, hogy az államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat.

Ukrán sajtóértesülések szerint Porosenko blokkjában többen “saját embereikre” szeretnék lecserélni a kormány jelenlegi tagjait.

Közben kedd délelőtt Jacenyuk menesztését követelő tüntetők kezdtek gyülekezni a parlament főbejárata előtt. Két külön csoportban demonstrálnak, az egyik javarészt a parlamentből két éve kiesett szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt, a másik az Ukrajnában kevéssé ismert Egyszerű Emberek Pártjának aktivistáiból áll.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez