A szerelem szintjei: II. János Pál pápa levelezése egy férjes asszonnyal

A Watergate-botrány egyik híres újságírója, Carl Bernstein már az 1990-es években pedzegette, mit jelentett Anna-Teresa Tymieniecka II. János Pál számára. A BBC elolvasta és dokumentumfilmet készített a lengyel származású amerikai filozófusnőnek írt pápai levelekből.

Anna-Teresa Tymieniecka és Karol Wojtyla 1973-ban találkoztak először, mindketten ötvenes éveikben jártak. A nőnek férje, három gyermeke és akadémiai karrierje volt az Egyesült Államokban, a férfinak érseki tisztsége Krakkóban. Eredetileg egy filozófiai könyvön dolgoztak együtt, majd idővel kapcsolatuk elmélyült.

Prof.Anna-Teresa_Tymieniecka A férfi leveleit a nő a Lengyel Nemzeti Könyvtárnak adta 2008-ban, ahol gondosan elzárták a nyilvánosság elől – eddig. Most a BBC újságírója, Ed Stourton olvasta el őket. Bár csak az egyik oldalt ismerve nehéz rekonstruálni a teljes képet, gyanítja, egyfajta szerelem köthette össze őket.

Feltételezhetően Anna-Teresa 1975-ben szerelmet vallott Karolnak. Az érsek a kapcsolat megszakítása helyett az önmegtartóztatást jelképező skapuláréját ajándékozta a filozófusnak, amelyet első áldozásakor kapott édesapjától. Később pedig azt mondta neki:

„ez megengedi, hogy elfogadjalak és érezzelek téged bárhol, bármilyen szituációban, akár közel, akár távol vagy.”

A következő év nyarán egy lengyel püspöki delegáció tagjaként Wojtyla az Egyesült Államokba utazott, ahol Tymieniecka bemutatta családjának és együtt töltöttek pár napot nyaralójukban, Pomfretben. Feltételezhetően a nő itt újra beszélt érzéseiről, mire később Isten ajándékának nevezte őt a férfi és leírta:

„Ha nem volna ez a meggyőződésem, a Kegyelem egyfajta bizonyossága és az iránta való engedelmességem, nem mernék így viselkedni

Pápává választása után sem akarta megszakítani a barátságot és

„az eszmecserét, amit mindig annyira kreatívnak és gyümölcsözőnek tartottam.”

Közös könyvük miatt azonban rövid időre megromlott a kapcsolat. A Vatikán ugyanis az új szentatya gondolatainak elferdítésével vádolta meg Tymiemieckát, a pápa pedig nem állt ki mellette. Bár a nő ezt a férfi árulásként élte meg, hamarosan folytatódott a bensőséges levelezés.

Miután II. János Pálnál diagnosztizálták a Parkinson-kórt az 1990-es évek elején, Anna-Teresa sűrűbben látogatta a Vatikánban. A férfi pedig egyszer azt írta neki:

„Rád gondolok, és gondolatban mindennap elmegyek Pomfretba.”

Utolsó, 2002-es lengyelországi látogatása után pedig azt írta:

„Közös hazánk; annyi hely, ahol találkoztunk, ahol a nekünk annyira fontos beszélgetéseink voltak, ahol átéltük Isten jelenlétének szépségét.”

Anna-Teresa 2005-ben, a halálát megelőző napon látogatta meg utoljára II. János Pált. Ő maga 2014-ben hunyt el.

Semmi nem bizonyítja, hogy az egykori pápa bármikor élete során megszegte volna cölibátusi fogadalmát – állítja következetesen a BBC. A Vatikán is megszólalt az ügyben, amelynek szerintük jóval nagyobb a füstje, mint a lángja. Sőt a Guardian-nek azt is elmondták, hogy közismert tény, mennyire jó barátságot ápolt II. János Pál nemcsak Anna-Teresával, de a pszichiáter, Wanda Poltawskával is.

Ugyanakkor a BBC arra is felhívta a figyelmet, hogyan befolyásolhatja ez a történet a Vatikán viszonyát a cölibátushoz. Ferenc pápa korábban kijelentette, a papi nőtlenség nem egy dogma, és hogy tervezi a téma komolyabb tárgyalását.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez