Elveszett egy táskányi sugárzó anyag Irakban – tömegpusztító fegyvert szerezhet az ISIS

A nagyjából laptoptáskányi veszélyes radioaktív anyagot egy bászrai bázison őrizték. Múlt november óta nem találják, de csak most szóltak, hogy baj lehet.

A táskában Ir-192 volt az irídium egy igen erőseb sugárzó izotópja, sugárzásvédő kapszulákban. Ilyen anyagot használnak a rákbetegek sugárkezeléséhez is, de, ha robbanóanyag közé teszik, úgy nevezett “piszkos bombák” hozhatók létre vele. Ezek nem nukleáris fegyverek abban az értelemben, hogy nem a maghasadás hoz létre bennük robbanást – hagyományos robbanófejek, amelyek veszélyes sugárfertőzést okozó sugárzó anyagot szórnak szét. A sugárfertőzés nagyobb dózisban napokon, vagy akár órákon belül halált okozhat.

“Attól tartunk, hogy a sugárzó anyag a terroristák kezébe kerülhetett” – nyilatkozta egy magas rangú iraki hivatalnok az Independentnek. Bár a lopás még novemberben történt mindeddig nem hozták nyilvánosságra az aggasztó hírt. Úgy tudni, a tolvajok meglehetős szakismeretekkel rendelkeztek, és nem erőszakkal törtek be a bázisra, ahol a sugárzó anyagot őrizték. Tudták, hogyan kell kezelni a veszélyes anyagokat – ami olyan szempontból lehet aggasztó, hogy bizonnyal azt is tudják, hogyan kell belőlük bombát készíteni. A helyszínt őrző biztonsági cég nem nyilatkozott az ügyben. Az iraki biztonsági erők bászrai parancsnoksága állítja, “éjt nappallá téve” keresik a tolvajokat.

A magát Iszlám Államnak nevező szervezet vegyi fegyverrel már bizonyosan rendelkezik – a kurdok elleni harcokban vetettek be mustárgázt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez