Megkezdődtek a nyugati hadműveletek Líbiában

Az Egyesült Államok légiereje csapott le a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet egyik bázisára Szabratha városa mellett. 38 fegyveres helt meg – köztük, minden valószínűség szerint, a múlt évi tuniszi merényletek szervezője.

Azt már jó ideje sejteni lehet, hogy a nyugati hatalmak le szeretnének csapni az Iszlám Állam  fegyv ereseire Szíria és Irak mellett Líbiában is. Az is kiderült már, hogy – legalább – egy amerikai kommandós egység már az országban is van (vagy legalább is volt), és hírek keltek szárnyra arról, hogy a brit SAS és a franciák is küldtek már különleges egységeket az észak-afrikai országba.

Egy – titkos, de a Wikileaks által nyilvánosságra hozott – uniós jelentés pedig arról beszél, hogy az EUNAVFORMED, az unió embercsempészet-ellenes tengeri egysége, tervezi kiterjeszteni  tevékenységét Líbia parti vizeire, illetve magára a szárazföldre is. A kettő annyiban függ  össze, hogy az embercsempészet is elsősorban az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről indul.,

A titkos iratot jegyző olasz ellentengernagy ugyanakkor a reguláris egységek bevetését attól tenné függővé, hogy Líbiában létrejöjjön egy “megbízható” kormány, amelyik formálisan is felkérje az Európai Uniót a beavatkozásra.  Bár – hosszú hónapok iszonyatosan kínos tárgyalásai után – a héten végül megalakult a Nemzeti Egységkormány, a formális felkérés még várat magára, ahogy az is, hogy a kormány akármilyen hatalommal rendelkezzen az országban.

Az akció  – legalább is amerikai légi csapások formájában – megindult. A Szabratha melletti csapás fő célpontja minden valószínűség szerint Noureddine Chouchane,  a múlt évi tunéziai merényletek szervezője volt. Rajta is egyre több ISIS vezető tartózkodik ma már Líbiában, mivel  Szíriához és Irakhoz képest eddig itt nagyobb ibztonságban voltak.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez