Nem meglepő: Megint Museveni Uganda elnöke

A szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg Museveni az ugandai elnökválasztáson – jelentette be az választási bizottság elnöke. Az ellenzék csalásról beszél.

Az ugandai Saturday Monitor beszámolója szerint összesen 5.617.503 szavazatot kapott a csütörtöki elnökválasztáson Yoweri Kaguta Museveni. Ezzel a győzelemmel ötödszörre töltheti be Uganda elnöki tisztét a 71 éves politikus.

Az eredményt azonban hamisnak nevezte a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Változás Fóruma. A Fórum vezetője, Kizza Besigye a szavazatok 34,18 százalékát szerezte meg. Előrelépés ez az elnökségért most negyedszer induló politikus számára, aki 2011-ben 26 százalékot kapott.

A most lezáruló elnökválasztást zavargások előzték meg Kampalában, miután az ellenzék tiltakozó megmozdulásokat szervezett. A rendőröknek végül erőszakkal kellett végét vetniük a tüntetésnek. Az ellenzék vezetőjét, Kizza Besigyét pedig egy rövid időre őrizetbe vették.

Besigye szerint Museveni elnök elárulta a demokráciát és diktátorként uralkodik az országban. Azzal is megvádolta a kormányt, hogy a hadsereg bevonásával szeretné bebiztosítani a csütörtöki voksolást és elijeszteni az ellenzéki szavazókat.

Museveni 1986 óta irányítja az országot, ezzel ő az egyik legrégebben hatalmon lévő politikus Afrikában.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez