Elvágták az utat Aleppónál, utánpótlás nélkül maradhat a várost ostromló hadsereg

Egy szíriai ellenzéki szervezet szerint súlyos harcok bontakoztak ki hétfőn Aleppó közelében, az Iszlám Állam (IÁ) más dzsihadista csoportokkal együtt lezárta az egyetlen, város felé vezető utat, amelyen a damaszkuszi kormány utánpótlást szállított a várost ostromló katonáinak, és amelyen polgári lakosok is közlekedtek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigránsszervezet szerint heves harcok dúlnak az Aleppótól délkeletre fekvő térségben, amelyet a kormányhadsereg és a lázadószervezetek is ellenőrzésük alatt tartanak, illetve az Aleppótól délkeletre fekvő Hanázir környékén.

A Hanázirből Aleppóba vezető út az egyetlen, amely összeköti a kormány ellenőrzése alatt álló városnegyedeket a damaszkuszi rezsim kezén lévő más térségekkel.

A szíriai háború eseményeit figyelemmel kísérő OSDH szerint kaukázusi és turkesztáni dzsihadisták, illetve a Dzsund al-Aksza iszlamista csoport tagjai rajtaütésszerű támadással lezárták ezt az utat Hanázir közelében, míg az Iszlám Állam fegyveresei északon tették ugyanezt. Ezzel elzárták az Aleppót ostromló kormánycsatok utánpótlását, illetve emiatt élelmiszer és üzemanyaghiány alakulhat ki a város nyugati, kormányhadsereg által ellenőrzött kerületeiben.

Aleppó Szíria második legnagyobb városa és kereskedelmi központja, jelenleg pedig a szíriai hadsereg és fegyveres lázadócsoportok osztoznak rajta, az IÁ pedig a várostól keletre fekvő nagy területeket tart ellenőrzése alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez