A hadsereg vette üldözőbe a szúnyogokat Kubában

Raúl Castro kubai vezető felszólította a lakosságot, hogy segítsenek a feladattal megbízott 9000 katonának és 200 rendőrnek a zikavírust terjesztő moszkitók kiirtásában.

“Szükséges, hogy minden egyes kubai állampolgár személyes ügyének tekintse a küzdelmet” – írta Castro a kubai nemzetnek szóló közleményében a zikalázzal kapcsolatban. “A forradalmi fegyveres erők több mint 9000, aktív vagy tartalékos szolgálatban lévő katonáját, továbbá a nemzeti forradalmi rendőrség 200 tagját – bízzák meg a betegséget hordozó moszkitók elleni és takarítási intézkedésekkel” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kubán egyelőre nem regisztráltak zikavírusos megbetegedést, ugyanakkor a járvány eddig Dél-Amerika és a karibi térség számos államában terjedt el, és nagy valószínűséggel az egész amerikai kontinensen is felüti fejét Chile és Kanada kivételével.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában először felütötte a fejét, az őslakosok körében.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez