Együtt mentik meg keresztények és muszlimok a betlehemi templomot

Összefogtak palesztin muszlimok és keresztények Betlehemben annak a templomnak a felújítására, amely a hagyomány szerint ott épült, ahol Mária az istállóban megszülte Jézust.

Krisztus után 333-ban nyitották meg a Születés templomát a mai Ciszjordániában, Betlehemben. Az építtető a 4. században Szent Ilona volt, a helyreállító pedig ma egy palesztin bizottság, melyben muszlimok és keresztények egyaránt helyet kapnak. A renoválás első ütemével már végeztek is – írja az AP.

A templom mozaikjai egyedülállóak a világon a bizottság vezetője, Ziad al-Bandak szerint. A felújítás előtt éppen ezért a tetőt kellett befoltozni: a lyukakon és réseken beszivárgó csapadék ugyanis sok festményt és mozaikot megrongált. Most, hogy ettől már nem kell tartani, jöhet a második fázis: a művészeti alkotásoknak adják vissza régi fényüket.

templom

A felújítást már régen megkezdték volna, ha a templom felügyeletét ellátó három keresztény egyház, a katolikus, a görögkeleti és az örmény ortodox közötti feszültségek ezt lehetővé tették volna – írja a Christian Today. A szokás ugyanis azt írja elő, hogy aki a restaurálást fizeti, azé a templom újjávarázsolt része.

church-of-holy-nativity

Arról , hogy egyébként milyen régen áhítozott már felújítás után a tető, az AP egy 15. századi utazót idéz. Aki szerint már akkor rothadtak a tetőgerendák, és a szerkezet bármely nap leszakadhatott volna.

Ennek az állapotnak vetett véget a Palesztin Hatóság beavatkozása 2013-ban. Amely lehetővé tette, hogy palesztin pénzből és külföldi adományokból elkezdődhessen a munka. És amikor elkezdődött, a templom kérte is a felvételét az UNESCO világörökségi listájára.

tmplom2

Eddig már csaknem 8 millió dollárt költöttek a felújításra, a nemzetközi csapatban két neves olasz műemléki restaurátor is dolgozik.  A tetőszerkezet már rendben van, és mozaikdarabok ezrei is visszakerültek már a helyükre, miután megtisztogatták és újra széppé varázsolták őket – adja hírül az AP.

A teljes felújításra még legalább három évet kell várni, és a munka további 11 millió dollárba kerül majd. Ez a pénz még nincs együtt. Mahmoud Abbasz palesztin elnök arra kérte a biztottságot, hogy ennek dacára folytassák a munkát. “Ez szent hely, a pénz jönni fog” – mondta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez