Irán: előretörtek a reformerek és a mérsékeltek

Az első eredmények szerint a keményvonalas konzervatívok a tegnapi iráni választások fő vesztesei. Legalábbis erről ír két félhivatalos hírügynökség, a Farsz és a Mehr, és erre jutott az Associated Press is.

Még számlálják a szavazatokat Iránban, de az első, nem hivatalos eredmények azt mutatják, hogy előretörtek Hasszan Róháni elnök támogatói. Ha a végeredmény is alátámasztja majd ezt, akkor a reformokat hirdető államfő az eddiginél nagyobb teret kaphat a nyugati nyitáshoz és bizonyos belső változásokhoz.

A tegnapi kettős választáson a parlamentbe és a szakértők tanácsába juttathatták be képviselőiket az irániak – az utóbbi testület dönt arról, hogy ki legyen az ország legfőbb vallási és politikai vezetője. A szavazóhelyiségek nyitva tartását három ízben, összesen csaknem hat órával meg kellett hosszabbítani, akkora volt az érdeklődés. A részvételi arány a hírek szerint 70 százalék körüli volt, ami szakértők szerint  a reformerek és a mérsékeltek malmára hajtja a vizet.

Ma reggelre a voksok negyedét számlálták meg, végleges eredmény hétfő előtt aligha várható – közölte az iráni belügyminisztérium, amely az említett hírügynökségekkel és az AP-vel szemben az előzetes részvételi arányt 60 százalékra teszi.

Az eddigi eredmények szerint a háromból egyik frakció sem szerez többséget a 290 tagú madzsliszban, vagyis a parlamentben, ám a mérsékeltek és a reformerek 2004 óta a legtöbb képviselői helyre számíthatnak, a keményvonalas konzervatívok rovására. A több képviselő pedig nagyobb mozgásszabadságot jelenthet Róháni elnöknek, még akkor is, ha az iráni hibrid politikai rendszerben a legfőbb döntéseket a legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah hozza meg.

A mostani az első választás a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodás és a szankciók januári feloldása óta. A rövid és meglehetősen kontrollált kampányban több száz jelöltet zárt ki az Őrök tanácsa, főként a reformer indulók közül. A kampányt a gazdaság helyzete uralta, ami az elmúlt hónapokban jelentősen javult, még ha ez egyelőre nem is érzékelhető számottevően a polgárok számára.

A választásra sokan úgy tekintettek, mint Róháni elnök népszerűségi tesztjére – az államfő jövőre újra kívánja választatni magát.

Hogy pontosan hogyan alakul majd az új parlament összetétele, az még a választás végredményével sem derül majd ki. Sok jelölt ugyanis totálisan ismeretlen a nagyközönség előtt, és a választóvonalak is meglehetősen elmosódtak a táborok között: például több nagyhatalmú konzervatív politikus is a támogatásáról biztosította Róhánit – írja a Reuters.

“Néhányan közülük olyanok, mint a görögdinnye. Amíg nem nyitod meg, addig nem tudhatod, milyen belül” – idézik a hírügynökségek az egyik reformpárti politikai kommentátort, Szaid Leyazt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez