Durván fogyik a japán

Japánban a népszámlálások kezdete óta először jegyeztek fel népességcsökkenést: a tavalyi cenzus szerint az utóbbi öt évben 0,7 százalékkal, közel 1 millió fővel apadt a lakosság száma.

A kormány által pénteken közölt adatok szerint az ázsiai szigetország lakossága 2015-ben 127,11 millió fő volt, ami azt jelenti, hogy a 2010-es népszámlálás óta valamivel több mint 947 ezer fővel fogyatkoztak meg a japánok. Népességcsökkenésre az 5 évente megtartott adatfelvételek 1920-as kezdete óta nem volt példa Japánban.

A belügyi és kommunikációs minisztérium jelentésében beszámolt arról, hogy a külföldiek száma emelkedett ugyan, de ennek mértéke nem haladta meg a népességfogyását.

Az Abe Sindzó vezette kormány jelentős forrásokat különített el a születések számának és az aktív lakosság nagyságának növelését célzó intézkedésekre, de egyelőre egyik projekt sem hozott eredményt. Abe céljai között szerepel az egy nőre jutó gyerekszámot a jelenlegi 1,4-ről 1,8-ra növelni. Az előrejelzések szerint, ha nem lesz lényeges emelkedés a születési arányszámot tekintve, és Japán továbbra is folytatja bevándorlásellenes politikáját, akkor 2050-re 108 millióra, 2060-ra pedig 87 millióra csökken a szigetország lakossága.

Az ENSZ adatai szerint Japán a világ 10. legnépesebb országa, és az egyetlen a lista első 20 helyezettje közül, amelyben csökken a lakosságszám. A Japánban tavaly végzett népszámlálás adatai szerint, miközben a vidék elnéptelenedik, addig a nagyobb városok, köztük Tokió lakossága gyarapodik. A japán fővárosban élők száma 2010-hez képest 1,4 százalékkal nőtt: „Nagy Tokióban” (a fővárosban és közvetlen vonzáskörzetében) 36,13 millióan laktak 2015-ben.

Fotó: Pixabay

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez