Amit a gyermekfejjel a kezében kiabáló moszkvai dajkáról tudunk

Sokkolta Oroszországot és a világot a hír, hogy egy négyéves kislány fejével a kezében kiabált Moszkvában egy dajka tegnap reggel. Azóta egyre többet tudunk az elkövetőről. Ugyanakkor az sem mellékes, ki és hogyan tálalja a történetet.

Másfél éve érkezett az orosz fővárosba a 39 éves Gjulcsehra Bobokulova Üzbegisztánból, ahol férjét és gyermekeit hagyta hátra a jobb fizetés reményében. Ez idő alatt dolgozott már bolti eladóként, piacon és egy éve dajkaként a kislány családjánál. Igaz, munkavállalási engedélye nem volt.

A nyomozóknak a család elmondta, Bobokulova teljesen normálisan viselkedett, az utóbbi időben volt egy kicsit zaklatott. A moszkvai üzbég diaszpóra képviselője a Kommerszant ma reggeli cikkében pedig arról beszélt, hogy különösebben nem volt vallásos a nő és drogokkal sem élt.

b2

Hogy tegnap miért ölte meg négyéves gondozottját, miért vágta le a fejét és vitte magával az Oktrjabszkoje polje metrómegállóhoz és miért kiabálta, hogy terrorista – nem teljesen világos. Amikor a rendőrök lefogták és kihallgatták nem volt beszámítható állapotban. Magyarázatként annyit mondott, megcsalta a férje.

Ezek a tények nemcsak a család későbbi megbékélése (már amennyiben ez lehetséges), de az orosz társadalom szempontjából is fontosak. Nem mindegy, mit hangsúlyoznak ki a történetből a sajtó egyes képviselői – figyelmeztetett a Szova információs-elemző központ igazgatója, Alekszandr Verhovszkij a Kommerszant cikkében.

Nem mindegy például, mit emelnek ki abból a szövegből, amit a hidzsábos Bobokulova a metrónál kiabált:

„Allah Akbar! Gyűlölöm a demokráciát. Terrorista vagyok. A halálotokat akarom. […] Ti annyit pusztítottatok bennünket. Nézzétek, gyilkos vagyok, egy perc múlva vége a világnak.”

Könnyen a migránsok, vagy az iszlám ellen fordulhat a közhangulat. Ami már így sem mentes az ellentmondásoktól abban az Oroszországban, amely évek óta szenved a kaukázusi iszlám fundamentalizmustól, amely jelenleg Szíriában harcol, és amely Közép-Ázsia tömegeit tartja el az onnan érkező vendégmunkások által.

Az egyik legtekintélyesebb napilap, a Kommerszant például a gyermekgondozók kötelező pszichológiai vizsgálatáról írt. Illetve arra is felhívta a figyelmet, milyen óriási halmazt jelentenek a magánúton foglalkoztatott dajkák a feketegazdaságban. A Vedomosztyi nyomtatott kiadásában nem szólt róla, a Nyezaviszimaja Gazeta pedig csak rövid említést tett.

Az állami média képviselői csak online felületeiken számoltak be a hírről, a tegnapi híradóikban nem. Az rbc.ru hírportál úgy tudja, erre kifejezetten kérte őket a Kreml. Ezt viszont visszautasította Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov:

„Ez nem így van. Maguk a csatornák döntöttek úgy, nem mutogatnak őrülteket. De mi támogatjuk őket.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez