Elgondolkodtató adatok: hány migránst tartott vissza Törökország

A Nemzetközi Migrációs Szervezet rendszeresen hoz nyilvánosságra adatokat azokról, akik sikeresen szelik át a Törökország és Görögország közti tengerszorost, arról azonban, hogy a törökök hány embert akadályoznak meg az átkelésben, először most látunk adatokat.

Az IOM legfrissebb adatai szerint az év első két hónapjában 120  369 embert kelt át illegálisan a  török szárazföldről a görög szigetekre. Ez egy napi kétezres átlagot jelent, ami enyhe emeélkedést mutat, hiszen januárban még csak napi 1700-1800 ember érkezett. A melegebb idő azonban minden bizonnyal idén is jelentősen megemeli a számokat – a múlt év őszén a csúcsidőszakban napi 8-10 ezer átkelést regisztráltak.  A drámai növekedés a múlt év azonos időszakához képest látszik – 2015 január-februárban 3952 migráns érkezett ezen az útvonalon, vagyis a múlt év azonos időszakához képest az emelkedés mintegy 30-szoros.

érdekes ezt összehasonlítani azokkal a számokkal, amelyeket most a Hürriyet Daily News hozott nyilvánosságra: Idén februárban a török parti őrség 8500 főt tartóztatott fel még az átkelés előtt, ami 11-szeres növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest, ekkor ugyanis mindössze 753  migránst tartóztattak fel.  Az igazán meglepő azonban a múlt januári adat: ekkor ugyanis 5535  embert akadályozott meg a török parti őrség az átkelésben.  Vagyis a múlt évben – ha az adatok helyesek – mintegy másfélszer annyi ember akadt fenn a török parti őrség hálóján, mint ahányan átkeltek. Most viszont – a török-Eu megállapodás ellenére csak az átkelésre várók egy tizede akad fenn a rostán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez