Ennek a hat egyiptominak összesen 14,7 milliárd dollárja van

Hat egyiptomi van a világ leggazdagabb emberei között a Forbes legfrissebb listáján. Közülük a legvagyonosabb 4,2 milliárd dollárt mondhat a magáénak.

Az egyiptomi szupergazdagok listavezetője az 55 éves Nassef Sawiris. Igaz, a nemzetközi rangsorban “csak” a 421. helyre volt elég 4.2 milliárd dolláros vagyona. Az iparmágnás az építőiparban és az energia-, valamint a vegyiparban a legaktívabb, az övé az Orascom építési ága. Decemberben szerzett 6 százalékos érdekeltséget az Adidas-ban, ezzel ő lett a német sportszergyártó cégcsoport legnagyobb részvényese.

nasseff új

Rögtön utána a fivére, a 61 éves Naguib Sawiris jön a maga nettó 3 milliárd dollárjával. A milliárdos az Orascom TMT vezérigazgatója, a gigacég mobiltelefon-hálózatokat működtet a Közel-Kelet és Afrika több országában, valamint Dél-Koreában. Ő volt az, akiről tavaly rengeteget írt a világsajtó, miután felajánlotta, hogy vásárol egy szigetet a menekülteknek. Vajon mi van ezzel a projekttel?

naguib

Mohamed Mansour (68) egy sor egyiptomi cég tulajdonosa, köztük a legnagyobb szupermarket-láncé, a Metróé. Vagyona 2 és fél milliárd dollár. Az üzletember és fivérei cégbirodalma, a Mansour-csoport kilencet ellenőriz az ország top 500 cégéből, Egyiptom egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője például, de több nemzetközi nagyágyút is ő képvisel nem csak Egyiptomban, hanem más országokban is, például a General Motors-t vagy a Caterpillart.

mansour új

Jóllehet ő a leghíresebb közülük, a 87 éves Mohamed al-Fayed a negyedik a listán 1.9 milliárd dollárjával. A londoni Harrods egykori tulajdonosának, a Diana hercegnővel együtt autóbalesetben meghalt Dodi al-Fayed édesapjának a kiskereskedelemben és az ingatlanbizniszben vannak érdekeltségei. Például a párizsi Ritz hotelben is, ahonnét végzetes útjára indult Diana és Dodi.

szajed

A harmadik helyen szereplő Mohamed Mansour bátyja és öccse jön a sorban. A 70 éves Youssef Mansournak 1.7 milliárd, fiatalabb fivérének, az 54 éves Yasseennak pedig 1.4 milliárd dolláros vagyona van.

mansourék

 

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez