Fegyveres összecsapások a tunéziai-libiai határon

Fegyveresek próbáltak lerohanni egy ellenőrzőpontot a tunéziai-líbiai határon – közölte a tunéziai Mosaique FM.

A fegyveres incidens Ben Guerdane település közelében robbant ki. Halálos áldozatokról nem érkeztek hírek, a tunéziai biztonsági erők azonban azt közölték, hogy a lövöldözésben négy civil megsebesült. A belügyminisztérium és a védelmi minisztérium a történtekről még nem adott ki tájékoztatást. Szemtanúk a Mosaique FM-nek és az AFP francia hírügynökségnek azonban azt mondták, hogy a lövöldözés a kora hajnali órákban robbant ki, a szemben álló felek heves tűzpárbajt vívtak egymással.

Nem a mostani volt az első súlyos fegyveres incidens Ben Guerdane közelében, ahol fokozott biztonsági ellenőrzés van érvényben. Az elmúlt héten ugyanis volt már hasonló összecsapás, akkor a tunéziai biztonsági erők négy militánssal végeztek, akiknek sikerült a polgárháború sújtotta Líbiából beszivárogniuk az országba. A fegyveresekről később kiderült, hogy radikális tunéziaiak voltak, akik merényletet terveztek végrehajtani hazájukban – közölte a tunéziai belügyminisztérium.

A tunéziai kormány nemrég egy 200 km hosszú akadályrendszert épített ki a Libiával határos szakaszon, hogy megakadályozza a terroristák beszivárgását az országba. Közben a brit kormány jelezte, hogy 20 katonai szakértőt, tanácsadót küld Tunéziába, hogy segítsék a helyi hatóságok munkáját és kiképzést biztosítsanak a határvédő katonáknak.

Tunéziát rendkívül érzékenyen érinti a radikálisok jelenléte. 2015-ben két súlyos merényletet is végrehajtottak az Iszlám Állam nevében, melyeknek főleg külföldi turisták estek áldozatául. A terrortámadások miatt több nyugati állam, köztük Nagy Britannia és Németország az utazásra nem javasolt országok listájára helyezte az észak-afrikai országot. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a külföldi vendégek száma jelentősen visszaesett, ami rendkívül érzékenyen érinti Tunézia idegenforgalmát, amely az ország egyik húzóágazatának számít. Az ENSZ adatai szerint több mint ötezer tunéziai harcol különböző dzsihadista szervezetekben, többségük 15 és 35 év közötti.

Kép: Yahoo News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez