Kövér: Az arab kultúrának van helye Magyarországon

Nagyszabású rendezvénysorozat megnyitóját tartották meg a Néprajzi Múzeumban, ahol az elkövetkezendő napokban az arab kultúráról, tradíciókról tartanak kiállítást és előadásokat az érdeklődők számára. A kulturális eseményt Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

„Igaz az a mondás, hogy a népek legfőbb közeledését a kultúra szolgálja, a kultúra az az út, az a híd, amin keresztül a népek egymáshoz tudnak közeledni” – mondta beszédében Nureddin Benomar, a Marokkói Királyság nagykövete, aki külön hangsúlyozta, hogy az Arab Napok  nem a politikáról, nem a gazdaságról, hanem csak is kizárólag az arab kultúráról és tradíciókról fog szólni.

A nagykövet beszédében azért kitért a palesztin ügyre mondván, az arab országok számára a palesztin kérdés „szent ügy”, kulcsfontosságú dolog, amiről sosem fognak megfeledkezni.

IMG_1464 (1)
Nurdin Benomar, a marokkói királyság nagykövete

 

„Van egy sarok, amely az összes többi közül kiemelkedik, ez a palesztin sarok” – mondta a marokkói diplomata, aki beszédben azt is kijelentette: „Nem engedem, hogy bárki is rossz dolgot mondjon a palesztin ügyről, amit az arab országok a szívükön viselnek”.

Az Arab Kultúra Napja rendezvénysorozatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy az „arab kultúra mai napig az iszlámnak a legfontosabb életető eleme”. A magyar politikus elismerően beszélt a muszlim civilizációról, az iszlám vallásról, az arab kultúráról és az arab tudósok, különösen a matematikusok fedezéseseiről. Külön említést tett Ibn Ruszta történészre, földrajz íróra, aki műveiben már magyaroknak hívta a Kárpát-medencét birtokukba vevő honfoglalókat.

IMG_1475
Kövér László, az Országgyűlés elnöke

 

„Az arab kultúra nem csak a múlt megismerésében, hanem a jövő alakításában is segített” . mondta az Országgyűlés elnöke, aki külön kitért arra is, hogy az arab kultúrának köszönhetjük a nulla fogalmának meghonosítását Európában, ami nélkül ma nehéz lenne a digitális technikát elképzelni a mobiltelefontól, a számítógépig.

Kövér László végül Mahatma Gandhi szavaival zárta beszédét, miszerint: „Minden ország kultúrája lengje körül házamat. De egyik se szakítson el szülőföldem talajától”.

 

IMG_1483IMG_1477IMG_1476 IMG_1479

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez