Szíriai YouTube-sztárt küldtek harcba a női egyenjogúságért

Hayla Al Ghazal 20 éves, és máris sikeres. A Dubajban élő szíriai lánynak nem csak három menő butikja van, de övé a leglátogatottabb női YouTube csatorna is a Közel-Keleten.

Most pedig az ENSZ kinevezte egyik egyenjogúsági nagykövetének a nemzetközi nőnap alkalmával. Ezt a posztot a YouTube-bal közösen hozta létre a világszervezet, hogy felemelkedő női internet-sztárokkal együtt harcoljon a nemek közti egyenjogúságért, szerte a világon.

Hayla azt mondja az Al Arabiya televíziónak: ez nem egy olyan poszt, amire pályázni lehet. Kinevezik rá azokat, akik már nyomot hagytak a környezetükön. Most új küldetése van. Arra bátorítja a nőket a Közel-Keleten, hogy használják a YouTube-hoz hasonló platformokat az önkifejezésre. Ő maga már megtette ezt, és sikerült is megrengetnie bizonyos kulturális tabukat. Addig az egy évig pedig, amíg egyetlen arabként betölti a posztot, azt szeretné elérni, hogy a nők találják meg, mitől lehetnek boldogok, és tegyenek az őket érő diszkrimináció ellen.

vloglány2

A 20 éves lány több mint 150 videót tett már közzé a saját YouTube-csatornáján, a HaylaTV-n. Életmód-klipjeit sokezer fiatal követi a térségben: a YouTube szerint pontosan 65.600. Több mint két éve indított vlogjai gyakran viccesek, és olyan témákról szólnak, mint például hogyan szúrjunk ki egy hazudozót a társaságban, vagy hogyan tegyük utcaképessé a hajunkat pillanatok alatt. Azt mondja: pozitív életszemléletet sugallnak a videói, és ez hatással van a nézőkre is. Azt üzeni az arab lányoknak, hogy használják a technológiát, hisz szerencsések, hogy az internet korában születtek, céljaik eléréséhez ragadjanak meg minden médiumot, ami elérhető a számukra.

Hayla 15 évesen kezdett dolgozni: részmunkaidőben egy divatügynökségnél, és tévéreklámokban is szerepelt. Közben alapfokozatot szerzett üzleti marketingből, és három butikot vezet Dubajban, menyasszonyi és estélyi ruhákat ad el. Mindig is ki akart lépni a komfortzónájából, tudatosan változtatta magát szégyenlős tiniből magabiztos ifjú nővé.

vloglány

Látogatóinak a fele Szaúd-Arábiában él, ami pedig a korcsoportot illeti, a legtöbben 18 és 23 év közöttiek. Rengeteg témát dolgoz fel. “Nagyon személyes csatorna ez. Ahogy változom, úgy változnak a videóim is. Személyes a kapcsolat is a vidóblogjaim és a nézőik között.”

Miközben a szülei és a barátai folyton bátorították arra, amit csinál, sokan “furcsán” néznek rá, amiért videókat gyárt és szerepel bennük. Pedig a tartalom ártatlan és senkit sem bánt – mondja. Mégis vannak, akik bírálják, rosszul reagálnak. De ez csak töredéke a nézőknek – teszi hozzá.

Hayla ezen a vidón azt mutatja meg, hogyan viselkednek egyes arab lányok az esküvőkön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez