Szekhemka szobra ingázna Kairó és London között

Londoni és kairói múzeumok közötti ingáztatással oldaná meg egy becses ókori egyiptomi szobor, a gízai piramisok építésének idejéből származó Szekhemka sorsát a nagy-britanniai egyiptomi nagykövet. Amennyiben a terv megvalósul, pont kerülne egy fura történetre, amiben mind Nagy-Britannia, mind Egyiptom magának követeli a történet ókori alanyát.

Nasszer Kamel szerint Egyiptom londoni nagykövetsége készen áll arra, hogy megvásárolja a mészkő alkotást, ha Egyiptomban sikerül adományokból összegyűjteni a szükséges pénzösszeget, majd féléves periódusokra kölcsönadná azt a londoni British Museumnak, valamint a kairói Egyptian Museumnak.

A javaslat elfogadása precedens értékű megállapodáshoz vezetne két olyan nemzet között, amely ugyanazt a régiséget szeretné megszerezni – írta a The Art Newspaper című portál.

A gízai piramisok építésének idejéből származó Szekhemkát, a királyi írnokok felügyelőjét ábrázoló 4000 éves szobrot a Northamptoni Múzeum 2014 júliusban árverésen eladta 15,8 millió fontért (6,3 milliárd forint), ami aukciós rekordot jelent az egyiptomi régiségek esetében.

Az aukciót követően a brit kormány ideiglenes kiviteli tilalmat rendelt el a szoborra 2015 júliusáig, remélve, hogy addig sikerül versenyképes hazai ajánlatot tenni a műkincs visszavásárlására. A szobor “különös jelentőségére” való tekintettel a brit kulturális minisztérium egy hónappal megtoldotta a kiviteli tilalmat, miközben Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter bejelentette, hogy adományokból gyűjtené össze a szükséges összeget annak megakadályozására, hogy a szobor magánkézbe kerüljön.

Októberben Ed Vazey brit kulturális államtitkár 2016. március 29-ig meghosszabbította a kiviteli tilalmat egy komoly szándékú brit érdeklődőre hivatkozva. A kulcskérdés most az, hogy sikerül-e versenyképes ajánlatot tenni a műkincs visszavásárlására a március 29-i határidő lejártáig, vagy a régiség szinte biztosan külföldre kerül.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez