Meglepő számok: Valójában hány menekült van Törökországban?

A hivatalos adat két és fél millió – a Balkanist elemzése szerint azonban ez a szám minden valószínűség szerint barokkos túlzás.

Alig több, mint egy évvel ezelőtt, 2015 január elején a török hatóságok által az UNHCR-rel közölt hivatalos szám még alig haladta meg a másfél milliót. Persze ez is sok, de mostanra már – a hivatalos adatok szerint közelíti a szám a 2,7 milliót. Ennyiről beszél a török elnök, miniszterelnök az utóbbi időben, amikor igazolni kell, miért is kérnek további pénzt az uniótól a menekültek ellátására.

A Balkanist szakértője – aki maga is a terepen dolgozó segélymunkás volt – elkezdett utánaszámolni. És nagyon nem jönnek ki a számok. Ha elfogadjuk a török számokat, akkor havonta több, mint 80 ezer új menekült érkezésével kellene számolni az elmúlt évben. Ez nem is lenne lehetetlen – hiszen korábban ennél nagyobb tömegek is érkeztek – de a török-szír határ jelentős részén ma már fal áll. Az elmúlt hónapok eseményei pedig – az Aleppóból menekülők feltartóztatása a határon – jól mutatják, hogy a török-szír határt már koránt sem olyan könnyű átlépni.

Sok esetben pedig éppen az ellenkező irányú mozgás volt megfigyelhető – 2014-ben például sok tízezren menekültek Kobani környékéről, de oda, és a többi kurd területre sokan visszatértek, miután a kurd gerillák 2015 folyamán stabilizálták a hatalmukat Rodzsavában.

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy  tavaly legalább 400 ezer szír  érkezett Európába – Törökországon keresztül -, akkor a havi érkezések számra Törökországba jócskán meg kellene, hogy haladja a százezret. Ennek pedig – helyi megfigyelők szerint – nincs nyoma azon a rövid határszakaszon, ahol még nem áll a kerítés. Hogy nem valószínű az ilyen arányú növekedés, azt jól mutatja a folyamatosan szem előtt levő – menekülttáborokban élő – szírek száma is. 2014 végén 230 ezren éltek a dél-törökországi táborokban (ahol a szerző is dolgozik), ma 270 ezren.

Hol lehet tehát a hiba a számokban? A Balkanist elemzése két okra is rávilágít. A törökök az érkezéseket elég akkurátusan számolják, a távozásokat viszont nem. A 2,6 milliós számban tehát mindenképpen ott van az a több százezer ember is, aki valójában már Németországban van, de azok is, akik hazatértek Rozsavába. A nem-szírek esetén az arányok még nagyobb eltérést mutathatnak – 94 ezer afgánt regisztráltak a török hatóságok (ennyien szereplnek a kimutatásban is), közülük a civil szervezetek szerint most kevesebb, mint 7 ezren vannak Törökországban. Így a teljes  szám valójában bizonyosan 2 millió alatt van. Tovább árnyalja a képet, hogy a Balkanist szerint elég gyakori, hogy egy embert többször is regisztrálnak. A török hivatalos adatokban tehát elég sok lehet a “szellemmenekült”, akire csak azért van szükség, hogy a török kormány igazolja növekvő anyagi igényeit – és fenyegetni tudja velük Európát.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez