Elkapták az új vegyész Alit

Elfogásáig a közel 50 éves Afari vezette az IÁ vegyi fegyverek kifejlesztéséért és kutatásáért felelős – nemrég létrehozott – ágazatát.

Elfogták amerikai különleges egységek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fő vegyifegyver-mérnökét egy rajtaütésben a múlt hónapban Irakban – közölte két iraki biztonsági illetékes szerdán.

A névtelenül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy Szlímán Dáúd al-Afari korábban Szaddám Huszein volt iraki diktátor hadiiparának fejlesztéséért felelős hivatalában dolgozott, amely vegyi és biológiai fegyverekre szakosodott.

Szerintük elfogásáig a közel 50 éves Afari vezette az IÁ vegyi fegyverek kifejlesztéséért és kutatásáért felelős – nemrég létrehozott – ágazatát.A szélsőségesek vegyifegyver-szakértőjét az IÁ kezén lévő Moszultól mintegy 45 kilométerre nyugatra, Tal Afarnál fogták el. További részleteket azonban nem közöltek az akcióról.

Az illetékesek személyesen ismerik a szóban forgó férfit, és közvetlen információkkal rendelkeznek az iszlamisták vegyi fegyver programjáról. Az Egyesült Államok tisztségviselői nem erősítették meg az értesülést a szélsőséges elfogásáról.

A Washington vezette koalíció mintegy két hónapja célzottan támadja – légicsapásokkal és a földön tevékenykedő különleges egységekkel – az IÁ vegyi fegyver infrastruktúráját – közölték ugyancsak névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági források és egy nyugati biztonsági illetékes Bagdadban.

A légicsapások a laboratóriumokat és berendezéseket célozzák, míg a földön további  műveleteket terveznek az iszlamisták vegyifegyver-szakértői ellen – tették hozzá.

Az IÁ határozott erőfeszítéseket tesz, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen ki. Feltételezések szerint a dzsihadisták különleges egységet hoztak létre ebből a célból külföldi szakértők és olyan iraki tudósok részvételével, akik Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján – mondták a biztonsági illetékesek. A szakértők úgy vélik, hogy az IÁ mustárgázt állított elő és vetett be Szíriában és Irakban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez