Szándékosan hagyták megfulladni az embereket egy konténerben

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a polgárháború sújtotta Dél-Szudánban a kormányerők katonái több mint 60 férfit és fiút hagytak megfulladni egy konténerben. Ezt mind a mai napig tagadja a dzsubai kormány, az Amnesty International azonban jelezte, bizonyítékai vannak a háborús bűncselekménnyel felérő szörnyűségre.

2013-ban robbant ki a polgárháború a világ legfiatalabb országban, ahol azóta több ezer ember vesztette életét, és több százezren menekültek el a harcok elől. Az országban azóta sincs béke, annak ellenére, hogy komolyabb összecsapásokra mostanában nem került sor. Annál aggasztóbb viszont, hogy a szemben álló felek folyamatosan rettegésben tartják a civil lakosságot, sokakat azzal vádolva, hogy a másik oldalt támogatják. Természetesen mindkét oldal, a lázadók és a kormányerők is rendre cáfolják, hogy bűncselekményeket hajtanának végre a civil lakosság ellen. A New York-i székhelyű Amnesty International (AI) emberi jogi civilszervezet azonban több ilyen esetről is tud, és bizonyítékai is vannak.

Az AI emberei most egy októberben elkövetett súlyos bűncselekmény feltárásán dolgoznak, amit Unity államban hajtottak végre a kormányerők katonái. Leer település közelében az AI munkatársai több tucat csontvázat találtak. Emellett több szemtanúval is felvették a kapcsolatot, akik saját szemükkel látták a katonák könyörtelen kivégzési módszerét. A fegyveresek konténerbe zártak be több mint 60 embert, köztük kisfiúkat, és hagyták megfulladni őket. A zsúfolásig megtelt konténert ráadásul a tűző napon hagyták, hogy a benne lévők minél többet szenvedjenek, amíg megfulladnak. A holttestekkel teli konténert ezután egy réten, Leer település mellett ürítették ki.

Szemtanúk elmondták, hogy az áldozatok mind férfiak és fiúk voltak, állattenyésztők, pásztorok, diákok és kereskedők, de egyik sem volt katona vagy felkelő harcos. Sokan látták azt a parancsnokot is, aki elrendelte a férfiak bezárást a konténerbe, de az ő nevét féltek a nyilvánosság előtt kimondani, félve a bosszútól. Az Amnesty International jelentést készített a történtekről, és felszólította az Afrikai Uniót, hogy állítson fel egy külön törvényszéket, és vizsgálja ki az esetet.

kép: zegabi.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez