A párizsi támadók is szerepelnek az ISIS-listán

A bataclani koncerten 90 embert meggyilkoló három terrorista nevét német újságírók fedezték fel a brit Sky News-nak kiszivárogtatott listán.

Az Iszlám Állam több mint 22 ezer harcosának adatait tartalmazó listán, amelyet egy dezertált iszlamista juttatott el a brit Sky News televíziónak a héten, ott szerepel annak a három szélsőségesnek a neve is, akik végrehajtották a támadást a Bataclan színház ellen a novemberi párizsi merényletsorozatban – közölte a német állami NDR és WDR televízió.

Samy Amimour, Foued Mohamed-Aggad és Omar Ismail Mostefai 90 embert ölt meg fegyverekkel és öngyilkos robbantással az Eagles of Death Metal koncertjén – ez volt a legvéresebb támadás november 13-án éjszaka a francia fővárosban, ahol akkor összesen 130 embert gyilkoltak meg a terroristák.

Egy német kutatócsoport már több ezer ember adatait dolgozta fel a 22 ezer dokumentumból, melyek a neveken kívül egyebek mellett címeket, telefonszámokat, családi adatokat, vércsoportot is tartalmaznak, meg például azt, hogy az ISIS-hez csatlakozni kívánó szélsőségesek milyen szinten értik meg az Iszlám Állam “tanításait” és a saríát, és milyen harci tapasztalatokkal rendelkeztek korábban. Összesen 23, részben nagyon is személyes kérdésre kellett választ adniuk a kérdőíveken azoknak, akik az ISIS-ben kívántak harcolni. A németek szerint egyébként több adatlapból két példány is van, így vélhetően kevesebb, mint 22 ezer emberről van szó.

A listán szereplő szélsőségesek közül azok, akiknek papírjait már átböngészték a németek, egész Európából, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Indonéziából, Dél-Afrikából, Trinidad és Tobagóból érkeztek Szíriába és Irakba – írja a Süddeutsche Zeitung. A Sky News-nál összesen 51 ország polgárairól beszéltek. Az adatkártyáról kinyomtatott listát a német szövetségi rendőrség is vizsgálja, és nagyon valószínűnek tartja, hogy hiteles. Más szakértők ugyanakkor kételkednek ebben.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve pénteken azt mondta Washingtonban, hogy “nagyon óvatosnak” kell lenni a listával kapcsolatban. “Rendkívüli módon érdekelnek bennünket az információk, mert lehetővé tehetik, hogy terroristákat semlegesítsünk, de a hitelességüket ellenőrizni kell.”

A német sajtó szerint a papírok indirekt módon utalnak Abdelhamid Abaaoudra is, a párizsi támadások szervezőjére, aki régi barátait toborozta össze a merényletek végrehajtáshoz.

A Bataclannál a 29 éves, Párizs egyik külvárosából származó Omar Mostefai robbantotta fel magát, az ő kilétét a helyszínen talált ujjlenyomataiból állapították meg. Társa, a 28 éves Samy Amimour korábban buszsofőr volt Drancy-ban, a francia főváros egyik külső kerületében, míg a harmadik támadó, a 23 éves Foued Mohamed-Aggad Strasbourgból ment Párizsba. Róla a mostani listából kiderült, hogy 2013. december 18-án érkezett meg az ISIS ellenőrzése alatt álló területekre, egy szokatlanul nagy létszámú, francia szélsőségesekből álló csoporttal, melyben 14 férfi volt, és sok családtag.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez