Az Al Kaida terroristái gyilkoltak Elefántcsontparton (videóval)

Tizenhat emberrel, köztük európaiakkal is végeztek vasárnap a terroristák.

A súlyos terrortámadást az al Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM hajtotta végre, amely közleményben jelentkezett. A terroristák Elefántcsontpart egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Grand Bassamban csaptak le, amely körülbelül 40 km-re található az ország legnagyobb városától, Abidjantól.

Az eddigi információk szerint a támadók hatan voltak, jól felfegyverkezve, fekete maszkot viseltek, és válogatás nélkül lövöldöztek, miközben azt kiabálták, hogy „Allah Akbar”. Először a strandolókra nyitottak tüzet, majd két szállodába, a Chelseabe és a Hotel Etoile de Sud-be is betörtek, ahol szintén lövöldöztek.

A halálos áldozatok száma a hivatalos közlések szerint tizenhat, köztük négyen európai állampolgárok. Az elefántcsontparti hatóságok közben jelezték, hogy két kommandós is életét vesztette a terroristák ellen vívott harcban.

Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök a támadás után kilátogatott a helyszínre, és beszédében gyáváknak nevezte a terroristákat. Elismerően beszélt ugyanakkor a biztonsági erőkről, és külön köszönetet mondott nekik, amiért gyorsan és hatékonyan léptek közbe.

Közben több afrikai és nyugati ország is jelezte, hogy készek segíteni az elefántcsontparti hatóságoknak a terrorizmus elleni küzdelemben. Franciaország elsőként közölte, hogy kész szorosabb együttműködést kialakítani az elefántcsontparti hatóságokkal, hogy felkutassák és elfogják a támadás kitervelőit és elkövetőit. Macky Sall szenegáli elnök pedig felszólította a nyugat-afrikai országok vezetőit, hogy mielőbb fogjanak össze  a terroristák és különböző radikális szervezetek ellen, hogy a mostanihoz hasonló támadásokat megelőzzék.

Kép: radionz.nz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez