Tömény giccs: nézd meg, hol élt Ceausescu!

Jogod van tudni! címen fut a szembesítés a múlttal Romániában. A magas rangú tisztviselők által támogatott kampány részeként megnyitották a Tavasz Palotát, Nicolae Ceausesecu otthonát a nagyközönség előtt.

„A társadalomnak szembe kell néznie a múlttal […] mert a szőnyeg alá söprés és az érzelmek elfojtása nem oldja meg a problémát. A közvélemény-kutatásaink nagyfokú nosztalgiáról tanúskodnak, de ez idővel elmúlik, ahogy az emberek kezdik megtudni és megérteni a múltat. Ez bizonyítja, hogy el kell ismernünk a történelmünket, annak jó és rossz oldalával együtt”

– idézte Vasile Dincu miniszterelnök-helyettes szavait a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres.

A bukaresti Tavasz Palota (Palatul Primaverii) megnyitóján a nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériumának vezetője, Violeta Alexandru szintén a múlttal való megbékélés fontosságát hangsúlyozta.

Egyelőre nem tudni, meddig tekinthető meg átlagosan 30 lejért (kicsivel több mint 2000 forint) a rettegett diktátor családjának otthona. A rendszerváltás óta csak politikusok és diplomaták láthatták. Nem kizárt, hogy állandó múzeummá alakítják. Addig is nézze meg az ott készült felvételt:

A palotát az 1960-as években építették, egy körülbelül 15.000 négyzetméteres telken. A 80 helyiség között uszoda, mozi és télikert is volt. A házat a diktátor nemzetközi hírű vegyész, de mégis csak csekély értelmű és ízlésű felesége, Elena Ceausescu rendeztette be aranyozott tárgyakkal, mozaikokkal, muránói üveggel, stb.

Kép: flickr.com

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez